Delicje z brzoskwiniami

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Baardzo lubimy to ciasto, biszkopt zawsze ma wzięcie u moich dzieci.
Pieczemy więc:
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki wrzątku
Żółtka ucieramy z cukrem do białości, na koniec dodajemy 2-3 łyżki wrzątku. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec już łyzką delikatnie pianę z 4 białek ubitą na sztywno ze szczyptą soli. Pieczemy w 170 stopniach do zezłocenia. (Ja robie to na oko).

2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1 l wody (może być wody nieco mniej, tak z pół szklanki mniej) i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie brzoskwinie z puszki odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do tężejącej galaretki.

Na wystudzony biszkopt kładziemy okrągłe biszkopty, na to tężęjącą galaretkę z brzoskwiniami i siup do lodówki.

Po zastygnięciu galaretki rozpuszczamy gotową polewę np. Schwartau i robimy na wierzchu esy floresy z polewy.

Polecam, ciasto jest lekkie, puszyste i najcześciej znika od razu.

Smacznego!!!

Dolly

Member
Gru 20, 2005
185
0
0
brzmi smakowicie
icon_smile.gif

nie za bardzo lubie brzoskwinie ale w lato można kombinować z truskawkami, malinami, jagodami

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Latem robię z truskawkami, ale dzieciarnia pod truskawki życzy sobie śmietanę na biszkopt. Wtedy galaretka oczywiście truskawkowa. Pycha jest tez z jagodami.
Aha, zapomniałam dopisać, bo czasami za długo biszkopt jest w piecu i suchy strasznie, to nasączamy tym syropem z brzoskwiń ciasto. Ale u mnie generalnie suchy biszkopt rzadko się zdarza.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Na placek biszkoptowy kladzie sie biszkopty i na to galaretka ? :roll: Bez jakiejs warstwy kremu itp ?....

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
tak, na placek biszkopty i galaretka. To taka wersja light, ale naprawde wychodzi bardzo dobre. I biszkopt i biszkopty można nasączyć syropem z brzoskwiń, jak kto lubi.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Hmmm.... .... To moze lepiej od razu wyzszy biszkopt ? ... Tak sobie tylko gdybam....
:roll:

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
To ciasto nie jest wcale takie niskie, na wierzchu jest sopro tego badziewia: cała puszka brzoskwiń, 2 galaretki a i biszkopty podnoszą całość - w sumie co najmniej 6 cm wysokie

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Elka!
ak je robie to sobie wmawiam, że ono takie niskokaloryczne jest, bo bez kremu. a galaretka dobrze robi moim paznokciom

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,780
113
imamcia
ach-cha..... no i jestem
icon_smile.gif
))))))))) Dziękuję za inspirację! Bylas moją muzą i oto jak udalo się
df33c1907e28.jpg

DZIĘKUJĘ!

Przeksztalcilam w tort, no bo męza urodziny
icon_smile.gif

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
:eek:

Elka Ty juz nie potrafisz normalnych ciast piec?
NOrmalnie wpadam w kompleksy. A moze z zawodu jestes cukiernikiem to juz nie bede tak sie stresowac.

Pieknie ozdobilas to ciasto. Bije poklony i wielkie brawa.

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Ela :shock:
Ja Twoją muzą????
Ja Ci do pięt nie dorastam Mistrzu!
A takie dobre zdanie na swój temat miałam...... :mrgreen: :mrgreen:
i poszzzzłłłooo.........w stronę Eli.
Cuuudo dekoracja. Jak Ty to robisz, qrcze??

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Elu, nie widzę twojego zdjęcia :cry:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy