Delikatne pączki twarogowe

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Rodzaj przepisu
  1. wegetariański
Pączki twarogowe
Ok. 25 pączków
500 g twarogu (nie z wiaderka)
3 jajka
100 g cukru
Szczypta soli
1 łyżka pasty waniliowej
220 g mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
30 ml mocnego alkoholu
1 litr oleju rzepakowego do głebokiego smażenia
Cukier puder do posypania

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą.
Twaróg przemiel 1-2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przetrzyj przez sito. Mo²esz trzeć blenderem-żyrafą, jak Ci go nie szkoda.
Ubij jajka z cukrem na gęsty krem. Stopniowo wmieszaj twaróg, pastę wanilową i alkohol.
Potem wymieszaj z mąką.
Przygotuj miseczkę z 50-60 ml oleju. Rękoma, posmarowanymi olejem podziel ciasto na kawałeczki o wadze ok. 35-40 g, następnie je uformuj w kulki. Za każdym razem mocz ręce w
oleju. Zanadto się nie staraj formować idealne kulki, bo w trakcie smażenia ich kształt się poprawi. Dużych pączków nie rób, bo trudniej je wysmażyć.
Rozgrzej olej stopniowo w rondlu lub w patelni wok, ale jak się rozgrzeje i zobaczysz takie przezroczyste nitki, to włóż drewniany patyczek lub trzonek drewnianej łyżki i jeśli w górę pójdą pęcherzyki, to już można wrzucić tam pączki. Pączki smaż na małym ogniu, by się nie przypaliły. I tu potrzebne wyczucie – kiedy się usmażą. Ja zwykle przełamuję jednego pączka i sprawdzam, czy już jest gotowy.
Posyp cukrem pudrem i podawaj. Dobra wiśniowa lub malinowa konfitura i kawa bardzo by się nadała.

20220422_131318.jpg20220422_131307.jpg20220422_131335.jpg
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Takie cuda jadłam na jarmarku bożonarodzeniowym w Berlinie/Spandau, Kuleczki byly około 3 cm i tylko posypane cukrem pudremPC160043.JPG
 
  • Love
Reakcje: Elka

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Joanno, tak, bardzo-bardzo puszyste :) proste i smaczne :)
Qd, w Berlinie to chyba z kwarku, nie z naszego poczciwego twarogu :) ale to krewne i bliskie :))))
 

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,481
69
48
A czy pieklyscie paczki na slono z nadzieniem miesnym lub warzywnym? Mam ksiazke p.t "Pasztety, paszteciki, kanapki" i w niej takie paczki. Jesli kogos interesuje, to podam przepis.