Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Delikatne pączki twarogowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elka" data-source="post: 1713419" data-attributes="member: 1293"><p>Pączki twarogowe</p><p>Ok. 25 pączków</p><p>500 g twarogu (nie z wiaderka)</p><p>3 jajka</p><p>100 g cukru</p><p>Szczypta soli</p><p>1 łyżka pasty waniliowej</p><p>220 g mąki</p><p>Łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>30 ml mocnego alkoholu</p><p>1 litr oleju rzepakowego do głebokiego smażenia</p><p>Cukier puder do posypania</p><p></p><p>Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą.</p><p>Twaróg przemiel 1-2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przetrzyj przez sito. Mo²esz trzeć blenderem-żyrafą, jak Ci go nie szkoda.</p><p>Ubij jajka z cukrem na gęsty krem. Stopniowo wmieszaj twaróg, pastę wanilową i alkohol.</p><p>Potem wymieszaj z mąką.</p><p>Przygotuj miseczkę z 50-60 ml oleju. Rękoma, posmarowanymi olejem podziel ciasto na kawałeczki o wadze ok. 35-40 g, następnie je uformuj w kulki. Za każdym razem mocz ręce w</p><p>oleju. Zanadto się nie staraj formować idealne kulki, bo w trakcie smażenia ich kształt się poprawi. Dużych pączków nie rób, bo trudniej je wysmażyć.</p><p>Rozgrzej olej stopniowo w rondlu lub w patelni wok, ale jak się rozgrzeje i zobaczysz takie przezroczyste nitki, to włóż drewniany patyczek lub trzonek drewnianej łyżki i jeśli w górę pójdą pęcherzyki, to już można wrzucić tam pączki. Pączki smaż na małym ogniu, by się nie przypaliły. I tu potrzebne wyczucie – kiedy się usmażą. Ja zwykle przełamuję jednego pączka i sprawdzam, czy już jest gotowy.</p><p>Posyp cukrem pudrem i podawaj. Dobra wiśniowa lub malinowa konfitura i kawa bardzo by się nadała.</p><p></p><p>[ATTACH]106381[/ATTACH][ATTACH]106382[/ATTACH][ATTACH]106383[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elka, post: 1713419, member: 1293"] Pączki twarogowe Ok. 25 pączków 500 g twarogu (nie z wiaderka) 3 jajka 100 g cukru Szczypta soli 1 łyżka pasty waniliowej 220 g mąki Łyżeczka proszku do pieczenia 30 ml mocnego alkoholu 1 litr oleju rzepakowego do głebokiego smażenia Cukier puder do posypania Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą. Twaróg przemiel 1-2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przetrzyj przez sito. Mo²esz trzeć blenderem-żyrafą, jak Ci go nie szkoda. Ubij jajka z cukrem na gęsty krem. Stopniowo wmieszaj twaróg, pastę wanilową i alkohol. Potem wymieszaj z mąką. Przygotuj miseczkę z 50-60 ml oleju. Rękoma, posmarowanymi olejem podziel ciasto na kawałeczki o wadze ok. 35-40 g, następnie je uformuj w kulki. Za każdym razem mocz ręce w oleju. Zanadto się nie staraj formować idealne kulki, bo w trakcie smażenia ich kształt się poprawi. Dużych pączków nie rób, bo trudniej je wysmażyć. Rozgrzej olej stopniowo w rondlu lub w patelni wok, ale jak się rozgrzeje i zobaczysz takie przezroczyste nitki, to włóż drewniany patyczek lub trzonek drewnianej łyżki i jeśli w górę pójdą pęcherzyki, to już można wrzucić tam pączki. Pączki smaż na małym ogniu, by się nie przypaliły. I tu potrzebne wyczucie – kiedy się usmażą. Ja zwykle przełamuję jednego pączka i sprawdzam, czy już jest gotowy. Posyp cukrem pudrem i podawaj. Dobra wiśniowa lub malinowa konfitura i kawa bardzo by się nadała. [ATTACH]106381[/ATTACH][ATTACH]106382[/ATTACH][ATTACH]106383[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Delikatne pączki twarogowe
Top
Bottom