Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Dereniówka*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Baśka" data-source="post: 100890" data-attributes="member: 18"><p><strong>Dereniówka</strong></p><p></p><p>1 kg owoców derenia</p><p>5 łyżek suszonych czarnych jagód</p><p>1 kg cukru</p><p>2 szklanki spirytusu 96%</p><p>2 szklanki czystej wódki</p><p></p><p></p><p></p><p>Owoce umyć, osączyć i osuszyć. Dereń ponakłuwać, wraz z jagodami wsypać do słoja i zalać alkoholem. Słój szczelnie zamknąć i postwić na słońcu lub w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni i co kilka dni nim wstrząsać. Następnie zlać alkohol i przechować. Owoce zasypać cukrem i wymieszać, słój przykryć płótnem, obwiązać i odstawić w ciepłe miejsce lub na słońce, co pewien czas wstrząsając. Otrzymany syrop wymieszać z wyciągiem alkoholowym i odstawić nalewkę do sklarowania na 1 tydzień. Następnie sklarowany płyn ściągnąć rurką, a osad przefiltrować i połączyć z nalewką, która musi dojrzewać 5-6 miesięcy. Im dłużej stoi, tym jest aromatyczniejsza i smaczniejsza.</p><p></p><p><span style='font-size:16pt;line-height:100%'>Przepis pochodzi z wydania specjalnego</span> <em>&quot;Kuchni&quot;</em> - </p><p><span style='font-size:16pt;line-height:100%'><em>&quot;Dziadkowe nalewki, babcine przetwory&quot;</em></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Baśka, post: 100890, member: 18"] [B]Dereniówka[/B] 1 kg owoców derenia 5 łyżek suszonych czarnych jagód 1 kg cukru 2 szklanki spirytusu 96% 2 szklanki czystej wódki Owoce umyć, osączyć i osuszyć. Dereń ponakłuwać, wraz z jagodami wsypać do słoja i zalać alkoholem. Słój szczelnie zamknąć i postwić na słońcu lub w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni i co kilka dni nim wstrząsać. Następnie zlać alkohol i przechować. Owoce zasypać cukrem i wymieszać, słój przykryć płótnem, obwiązać i odstawić w ciepłe miejsce lub na słońce, co pewien czas wstrząsając. Otrzymany syrop wymieszać z wyciągiem alkoholowym i odstawić nalewkę do sklarowania na 1 tydzień. Następnie sklarowany płyn ściągnąć rurką, a osad przefiltrować i połączyć z nalewką, która musi dojrzewać 5-6 miesięcy. Im dłużej stoi, tym jest aromatyczniejsza i smaczniejsza. <span style='font-size:16pt;line-height:100%'>Przepis pochodzi z wydania specjalnego</span> [I]"Kuchni"[/I] - <span style='font-size:16pt;line-height:100%'>[I]"Dziadkowe nalewki, babcine przetwory"[/I]</span> [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Dereniówka*
Top
Bottom