- Lut 14, 2006
- 1,142
- 0
- 0
Deser owocowo-kokosowy
Składniki:
- 0,5 kg owoców (rabarbar lub porzeczki);
- 2 dl cukru;
- 2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej;
- 2 jajka;
- 1 dl cukru pudru;
- 4 łyżki rozpuszczonego masła;
- 4 dl wiórków kokosowych.
Wykonanie:
1.Umyć i osuszyć owoce. Rabarbar obrać i pokroić w 1/2 cm kawałki. Połączyć mąkę ziemniaczaną z cukrem, mieszanką zasypać owoce. Całość przelożyć do naczynia do zapiekania.
2.Ubić jajka z cukrem pudrem na puszysta masę. Wymieszać rozpuszczone masło z wiórkami kokosowymi. Połączyć mse jajeczną z masą kokosową – wylożyć na owoce.
3.Zapiekać deser około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 oC.
moje uwagi:
do masy kokosowej dodałam cukier waniliowy;
do masy porzeczkowej odrobinę ( około 1/4 łyżeczki cynamonu);
dałam dużo mniej cukru i do masy koko i do owoców.
Smacznego
Składniki:
- 0,5 kg owoców (rabarbar lub porzeczki);
- 2 dl cukru;
- 2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej;
- 2 jajka;
- 1 dl cukru pudru;
- 4 łyżki rozpuszczonego masła;
- 4 dl wiórków kokosowych.
Wykonanie:
1.Umyć i osuszyć owoce. Rabarbar obrać i pokroić w 1/2 cm kawałki. Połączyć mąkę ziemniaczaną z cukrem, mieszanką zasypać owoce. Całość przelożyć do naczynia do zapiekania.
2.Ubić jajka z cukrem pudrem na puszysta masę. Wymieszać rozpuszczone masło z wiórkami kokosowymi. Połączyć mse jajeczną z masą kokosową – wylożyć na owoce.
3.Zapiekać deser około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 oC.

moje uwagi:
do masy kokosowej dodałam cukier waniliowy;
do masy porzeczkowej odrobinę ( około 1/4 łyżeczki cynamonu);
dałam dużo mniej cukru i do masy koko i do owoców.
Smacznego
