Deser Panna Cotta

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,093
0
0
Deser Panna Cotta - jedna porcja 275 kalorii

Składniki :
250g twarożku mascarpone
75g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g homogenizownego beztłuszczowego serka
starte pasemka skórki i sok z 1 pomarańczy
1/2 torebki (7g) żelatyny
świeże owoce jagodowe do podania razem

1. W rondlu z grubym dnem zmieszaj ze sobą twarożek mascarpone ,cukier, cukier waniliowy i podgrzewaj na małym ogniu az do rozpuszczenia się curku.
Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia na 15 minut.

2.Dodaj do masy serek homogenizowany

3.w małej miseczce zmieszaj sok i skórkę z pomarańczy i posyp po wierzchu żelatyną.Odstaw na 2-3 minuty aż płyn nabierze gęstej konsystencji,po czym umieść miseczkę nad garnkiem gotującej się na małym ogniu wody aż do momentu rozpuszczenia żelatyny

4 Szybko połącz mieszankę zelatynowa z masa serową ,po czym przelej całość do pucharków lub foremek i wstaw na 1-2 godziny do lodówki do zestalenia się.

5.Po wyjęciu z lodówki zanurz woremki na kilka sekund w gorącej wodzie po czym odwróć je do góry dnem i wyłóż gotowe porcje na talerzyki ,podawaj z czerwonymi owocami.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,369
7
38
a gdzie się panna podziała skoro to panna cotta? to raczej deser z mascarpone i serka homo, na pewno nie panna cotta

Racuszek

Member
Cze 26, 2007
109
0
0
Można też kupić Panna Cotta w proszku - o dziwo w Auchan znalazłam nie między budyniami i galaretkami ale wśród przypraw typu pieprz i tymianek - ciekawe czemu??
Kupiłam raz, spróbowałam ale jakaś taka.... mało puszysta wyszła.

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,093
0
0
bajeczka @ 6 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=534395A ile porcji z tego wychodzi?
Wychodzi z tego 6 dość sporych porcji

dziunia @ 6 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=534418a gdzie się panna podziała skoro to panna cotta? to raczej deser z mascarpone i serka homo, na pewno nie panna cotta
Dziunia jest to przepis dla diabetyków dlatego śmietana została zastąpiona beztłuszczowym serkiem homogenizowanym ,tym bardziej ,że taki serek idealnie się do tego nadaje nie wpływając na sam smak
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy