- Cze 5, 2007
- 3,093
- 0
- 0
Deser Panna Cotta - jedna porcja 275 kalorii
Składniki :
250g twarożku mascarpone
75g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g homogenizownego beztłuszczowego serka
starte pasemka skórki i sok z 1 pomarańczy
1/2 torebki (7g) żelatyny
świeże owoce jagodowe do podania razem
1. W rondlu z grubym dnem zmieszaj ze sobą twarożek mascarpone ,cukier, cukier waniliowy i podgrzewaj na małym ogniu az do rozpuszczenia się curku.
Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia na 15 minut.
2.Dodaj do masy serek homogenizowany
3.w małej miseczce zmieszaj sok i skórkę z pomarańczy i posyp po wierzchu żelatyną.Odstaw na 2-3 minuty aż płyn nabierze gęstej konsystencji,po czym umieść miseczkę nad garnkiem gotującej się na małym ogniu wody aż do momentu rozpuszczenia żelatyny
4 Szybko połącz mieszankę zelatynowa z masa serową ,po czym przelej całość do pucharków lub foremek i wstaw na 1-2 godziny do lodówki do zestalenia się.
5.Po wyjęciu z lodówki zanurz woremki na kilka sekund w gorącej wodzie po czym odwróć je do góry dnem i wyłóż gotowe porcje na talerzyki ,podawaj z czerwonymi owocami.
Składniki :
250g twarożku mascarpone
75g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g homogenizownego beztłuszczowego serka
starte pasemka skórki i sok z 1 pomarańczy
1/2 torebki (7g) żelatyny
świeże owoce jagodowe do podania razem
1. W rondlu z grubym dnem zmieszaj ze sobą twarożek mascarpone ,cukier, cukier waniliowy i podgrzewaj na małym ogniu az do rozpuszczenia się curku.
Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia na 15 minut.
2.Dodaj do masy serek homogenizowany
3.w małej miseczce zmieszaj sok i skórkę z pomarańczy i posyp po wierzchu żelatyną.Odstaw na 2-3 minuty aż płyn nabierze gęstej konsystencji,po czym umieść miseczkę nad garnkiem gotującej się na małym ogniu wody aż do momentu rozpuszczenia żelatyny
4 Szybko połącz mieszankę zelatynowa z masa serową ,po czym przelej całość do pucharków lub foremek i wstaw na 1-2 godziny do lodówki do zestalenia się.
5.Po wyjęciu z lodówki zanurz woremki na kilka sekund w gorącej wodzie po czym odwróć je do góry dnem i wyłóż gotowe porcje na talerzyki ,podawaj z czerwonymi owocami.
Ostatnią edycję dokonał moderator: