Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Deser z mleka skondensowanego i limonek, czyli carlota de limon
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1635809" data-attributes="member: 13254"><p>ok 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego</p><p>kartonik mleka skondensowanego niesłodzonego (piszę kartonik, bo tego używałam, taki 500 g)</p><p>sok z 5-6 limonek</p><p>herbatniki petit-beurre - u mnie 45 sztuk</p><p></p><p>Ja to robiłam w misie miksera, bałam się, że do kielicha mi się nie zmieści. Wymieszać oba mleka, dodać sok z limonek, chwilę miksować. Masa będzie rzadka, ciut tylko napuszona. Zetnie się w lodówce.</p><p></p><p>I teraz układamy w naczyniu ( u mnie 3 herbatniki na 3): cienka warstwa masy, herbatniki, masa, herbatniki. Ostatnia warstwa to masa. U mnie było 5 warstw herbatników. Można na wierzch rzucić jakąś ozdobę - maliny na przykład. Ja naczynia niczym nie wykładałam, ale oczywiście można folią alu.</p><p></p><p>Wstawiamy do lodówki na 24h.</p><p></p><p>Pyszne to jest, a roboty 5 minut.</p><p></p><p>W meksykańskim oryginale używa się herbatników Maria, ponoć bywają w Biedrze ale petit-beurre wygodniejsze przez kształt. Maria są okrągłe.</p><p>Widzę w internecie, że proporcje bywają obu mlek i mleka do limonek różne, więc nie ma co się przejmować.</p><p></p><p>Inspiracja z Galerii Potraw <a href="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,161394573.html" target="_blank">Galerii Potraw</a>, wykonanie podglądane na YT.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1635809, member: 13254"] ok 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego kartonik mleka skondensowanego niesłodzonego (piszę kartonik, bo tego używałam, taki 500 g) sok z 5-6 limonek herbatniki petit-beurre - u mnie 45 sztuk Ja to robiłam w misie miksera, bałam się, że do kielicha mi się nie zmieści. Wymieszać oba mleka, dodać sok z limonek, chwilę miksować. Masa będzie rzadka, ciut tylko napuszona. Zetnie się w lodówce. I teraz układamy w naczyniu ( u mnie 3 herbatniki na 3): cienka warstwa masy, herbatniki, masa, herbatniki. Ostatnia warstwa to masa. U mnie było 5 warstw herbatników. Można na wierzch rzucić jakąś ozdobę - maliny na przykład. Ja naczynia niczym nie wykładałam, ale oczywiście można folią alu. Wstawiamy do lodówki na 24h. Pyszne to jest, a roboty 5 minut. W meksykańskim oryginale używa się herbatników Maria, ponoć bywają w Biedrze ale petit-beurre wygodniejsze przez kształt. Maria są okrągłe. Widzę w internecie, że proporcje bywają obu mlek i mleka do limonek różne, więc nie ma co się przejmować. Inspiracja z Galerii Potraw [URL="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,161394573.html"]Galerii Potraw[/URL], wykonanie podglądane na YT. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Deser z mleka skondensowanego i limonek, czyli carlota de limon
Top
Bottom