- Maj 5, 2005
- 1,571
- 0
- 0
Składniki:
50 g rodzynek
4 łyżki rumu
2 cytryny
1/2 litra jasnego piwa
2 łyżki syropu z malin
2 łyżki cukru
3-4 łyżeczki żelatyny
śmietana
Rodzynki wypłukać, osączyć i na dwie godziny zamoczyć w rumie. Obrać cytryny, pokroić w talarki i rozłożyć na cztert naczynia deserowe.
Podgrzać piwo z rodzynkami, cukrem i syropem malinowym /nie gotować !/
Żelatynę rozpuścić w ciepłym piwie.
Nalać na plasterki cytryny i odstawić do lodówki.
Śmietanę ubić i udekorować galaretkę.
Ilość rodzynek, cytryny, cukru ... można dodawać wg własnych upodobań.
Sporzadziłem na bazie przepisu z książki pt. "Piwo w kuchni i w aptece".
50 g rodzynek
4 łyżki rumu
2 cytryny
1/2 litra jasnego piwa
2 łyżki syropu z malin
2 łyżki cukru
3-4 łyżeczki żelatyny
śmietana
Rodzynki wypłukać, osączyć i na dwie godziny zamoczyć w rumie. Obrać cytryny, pokroić w talarki i rozłożyć na cztert naczynia deserowe.
Podgrzać piwo z rodzynkami, cukrem i syropem malinowym /nie gotować !/
Żelatynę rozpuścić w ciepłym piwie.
Nalać na plasterki cytryny i odstawić do lodówki.
Śmietanę ubić i udekorować galaretkę.
Ilość rodzynek, cytryny, cukru ... można dodawać wg własnych upodobań.
Sporzadziłem na bazie przepisu z książki pt. "Piwo w kuchni i w aptece".