- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
przepis na ten deser dostałam od Nitki na forum wegedzieciak
deser a'la ,,sernik "
- Ciastka Digestive
- czarna czekolada (1i 1/2 tabliczki)(u mnie jedna 90% kakao,a druga 80% z imbirem)
- pół szklanki brązowego cukru(ja dałam palmowy sypki)
- 300g Silken Tofu( to takie tofu bardzo jedwabiste w Bomi, Kuchnia Świata można kupić)
- ok 3-4 łyżki oleju(ja dałam z pestek winogron,ale ryżowy tez pewnie się nada)
ciasteczka Digestive wegańskie ok. 10-13 krążków rozkruszyć na pył, i połączyć w garnku z olejem (ok.3-4 łyżki) tak, żeby zrobiła się masa. Masę wyłożyć na blaszkę tortownicy, mocno docisnąć. Zmiksować blenderem 11/2 opakowania Silken Tofu (u nas są po 200 gram), dodać pół szklanki brązowego cukru, dobrze zmiksować. Rozpuścić gorzką czekoladę i delikatnie wymieszać z masą sernikową. Masę na blaszkę z ciachami, na noc do lodówki, smakuje wybornie do porannej kawy
moje uwagi
-chłodziło się 2 godziny i już ładnie się kroi
-ja wierzch polałam 1/2 roztopionej czekolady
-dołożyłam do dekoracji maliny , które pięknie współgrają kolorystycznie i smakowo
- moje tofu miało 290 g

deser a'la ,,sernik "
- Ciastka Digestive
- czarna czekolada (1i 1/2 tabliczki)(u mnie jedna 90% kakao,a druga 80% z imbirem)
- pół szklanki brązowego cukru(ja dałam palmowy sypki)
- 300g Silken Tofu( to takie tofu bardzo jedwabiste w Bomi, Kuchnia Świata można kupić)
- ok 3-4 łyżki oleju(ja dałam z pestek winogron,ale ryżowy tez pewnie się nada)
ciasteczka Digestive wegańskie ok. 10-13 krążków rozkruszyć na pył, i połączyć w garnku z olejem (ok.3-4 łyżki) tak, żeby zrobiła się masa. Masę wyłożyć na blaszkę tortownicy, mocno docisnąć. Zmiksować blenderem 11/2 opakowania Silken Tofu (u nas są po 200 gram), dodać pół szklanki brązowego cukru, dobrze zmiksować. Rozpuścić gorzką czekoladę i delikatnie wymieszać z masą sernikową. Masę na blaszkę z ciachami, na noc do lodówki, smakuje wybornie do porannej kawy

moje uwagi
-chłodziło się 2 godziny i już ładnie się kroi
-ja wierzch polałam 1/2 roztopionej czekolady
-dołożyłam do dekoracji maliny , które pięknie współgrają kolorystycznie i smakowo
- moje tofu miało 290 g

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: