A ja nie wytrzymałam i po obejrzeniu mini serniczków Małej_Mi poszłam jednak do kuchni, żeby zrobić coś szybkiego na słodko. Wybór padł na ten przepis z miesięcznika Ty i Ja. Podaję proporcje dla 4 osób, choć przyznam, że zrobiłam dla siebie aż z połowy porcji.
Składniki
10 dkg płatków owsianych
2 dkg masła
łyżka cukru (ścięta)
50 -60 dkg niewielkich, dojrzałych truskawek
szklanka śmietanki kremówki
cukier do smaku
Na patelni przyrumieniamy na niewielkim ogniu płatki z masłem i łyżką cukru. Gdy nabiorą koloru (nie przesadnie), rozdzielamy je równo do 4 szklanych miseczek kompotowych. Na płatki nakładamy po kilkanaście umytych, wysuszonych i odszypułkowanych truskawek, przesypujemy je trochę cukrem, a z wierzchu przykrywamy czapeczką ubitej z niewielką ilością cukru śmietanki. Proste, szybkie i smaczne.
Składniki
10 dkg płatków owsianych
2 dkg masła
łyżka cukru (ścięta)
50 -60 dkg niewielkich, dojrzałych truskawek
szklanka śmietanki kremówki
cukier do smaku
Na patelni przyrumieniamy na niewielkim ogniu płatki z masłem i łyżką cukru. Gdy nabiorą koloru (nie przesadnie), rozdzielamy je równo do 4 szklanych miseczek kompotowych. Na płatki nakładamy po kilkanaście umytych, wysuszonych i odszypułkowanych truskawek, przesypujemy je trochę cukrem, a z wierzchu przykrywamy czapeczką ubitej z niewielką ilością cukru śmietanki. Proste, szybkie i smaczne.