- Wrz 4, 2006
- 985
- 0
- 0
Tort Orzechowy Wegierski (Diotorta)
220 g orzechow wloskich
ciasto:
6 jajek
120 g cukru pudru
110 g maki
50 ml rumu
krem:
300 ml mleka
6 lyzek maki
150 g cukru pudru
200 g masla
50 ml rumu
wanilia
odlozyc na bok najladniejsze polowki orzechow do dekoracji, reszte posiekac drobniutko (najszybciej blenderem), tych tez odlozyc troche do dekoracji
ciasto:
ubic zoltka ubic z 1/3 cukru pudru. nastepnie ubic piane z bialek z reszta cukru a nastepnie dodac do niej make, rum, 40 g posiekanych orzechow i w koncu ubite zoltka. wylozyc tortownice papierem , wlac ciasto i piec ok 30 minut w srednio nagrzanym piekarniku (ja pieklam w 170 z termoobiegiem). nastepnie ostudzic ciasto i przekroic na 3 czesci.
krem:
wymieszac dobrze w kapieli wodnej mleko z maka, ciagle mieszajac zeby nie bylo grudek, nastepnie wystudzic. ubic maslo z cukrem pudrem, nastepnie dodac je do mleka z maka, razem z orzechami, rumem i wanilia.
przygotowanie: posmarowac wszystkie warstwy biszkoptu (zostawiaja troche kremu na boki) i ulozyc jedna na druga. posmarowac kremem boki i udekorowac je resztka posiekanych orzechow. nastepnie udekorowac wierzch wg upodobania kremem i calymi polowkami orzechow.
trzymac tort caly dzien w lodowce przed sprobowaniem.
Smacznego!
ela
220 g orzechow wloskich
ciasto:
6 jajek
120 g cukru pudru
110 g maki
50 ml rumu
krem:
300 ml mleka
6 lyzek maki
150 g cukru pudru
200 g masla
50 ml rumu
wanilia
odlozyc na bok najladniejsze polowki orzechow do dekoracji, reszte posiekac drobniutko (najszybciej blenderem), tych tez odlozyc troche do dekoracji
ciasto:
ubic zoltka ubic z 1/3 cukru pudru. nastepnie ubic piane z bialek z reszta cukru a nastepnie dodac do niej make, rum, 40 g posiekanych orzechow i w koncu ubite zoltka. wylozyc tortownice papierem , wlac ciasto i piec ok 30 minut w srednio nagrzanym piekarniku (ja pieklam w 170 z termoobiegiem). nastepnie ostudzic ciasto i przekroic na 3 czesci.
krem:
wymieszac dobrze w kapieli wodnej mleko z maka, ciagle mieszajac zeby nie bylo grudek, nastepnie wystudzic. ubic maslo z cukrem pudrem, nastepnie dodac je do mleka z maka, razem z orzechami, rumem i wanilia.
przygotowanie: posmarowac wszystkie warstwy biszkoptu (zostawiaja troche kremu na boki) i ulozyc jedna na druga. posmarowac kremem boki i udekorowac je resztka posiekanych orzechow. nastepnie udekorowac wierzch wg upodobania kremem i calymi polowkami orzechow.
trzymac tort caly dzien w lodowce przed sprobowaniem.
Smacznego!
ela
Ostatnią edycję dokonał moderator: