Diotorta

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
Tort Orzechowy Wegierski (Diotorta)

220 g orzechow wloskich

ciasto:
6 jajek
120 g cukru pudru
110 g maki
50 ml rumu

krem:
300 ml mleka
6 lyzek maki
150 g cukru pudru
200 g masla
50 ml rumu
wanilia

odlozyc na bok najladniejsze polowki orzechow do dekoracji, reszte posiekac drobniutko (najszybciej blenderem), tych tez odlozyc troche do dekoracji

ciasto:
ubic zoltka ubic z 1/3 cukru pudru. nastepnie ubic piane z bialek z reszta cukru a nastepnie dodac do niej make, rum, 40 g posiekanych orzechow i w koncu ubite zoltka. wylozyc tortownice papierem , wlac ciasto i piec ok 30 minut w srednio nagrzanym piekarniku (ja pieklam w 170 z termoobiegiem). nastepnie ostudzic ciasto i przekroic na 3 czesci.

krem:
wymieszac dobrze w kapieli wodnej mleko z maka, ciagle mieszajac zeby nie bylo grudek, nastepnie wystudzic. ubic maslo z cukrem pudrem, nastepnie dodac je do mleka z maka, razem z orzechami, rumem i wanilia.

przygotowanie: posmarowac wszystkie warstwy biszkoptu (zostawiaja troche kremu na boki) i ulozyc jedna na druga. posmarowac kremem boki i udekorowac je resztka posiekanych orzechow. nastepnie udekorowac wierzch wg upodobania kremem i calymi polowkami orzechow.

trzymac tort caly dzien w lodowce przed sprobowaniem.

Smacznego!

ela
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy