DOLMADAKIA - przysmak prosto z Krety
• 12-16 liści winorośli - ja robię to z liści białych winogron
• 1 i 1/4 szklanki oliwy
• 2 duże cytryny
• FARSZ:
• 10 dkg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
• 20 dkg ryżu
• 3 pokrojone w kostkę cebule - podsmażone na złoty kolor na oliwie
• 2 pokrojone w kostkę świeże cebule
• 2 łyżki posiekanej drobniutko natki pietruszki
• sól
• pieprz
• MARYNATA:
• szklanka octu winnego
• 2 szklanki oliwy
• sok z 3 cytryn
• łyżeczka soli
Etapy przygotowania
1. Marynatę połączyć z wszystkimi wymienionymi wcześniej składnikami. Liście winorośli ułożyć w glinianym naczyniu. Zalać marynatą i odstawić na 48 godzin.
2. Przygotowujemy farsz: ryż ugotować wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać sól, pieprz - doprawić do smaku.
3. Liście osączyć z marynaty. Usunąć ogonki.
4. Na każdy liść kładziemy łyżkę farszu i zwijamy jak gołąbki.
5. Ułożyć ciasno w naczyniu kamionkowym i wstawić do lodówki na 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki zalać oliwą i sokiem z 2 cytryn. Następnie podlać wodą - tak do połowy wysokości gołąbków i piec 40 minut w pikarniku rozgrzanym do 180*C.
6. PODAJEMY NA ZIMNO LUB GORĄCO SKROPIONE DELIKATNIE SOKIEM Z CYTRYNY.
Źródło: Przepis podpatrzony podczas pobytu w Grecji.
• 12-16 liści winorośli - ja robię to z liści białych winogron
• 1 i 1/4 szklanki oliwy
• 2 duże cytryny
• FARSZ:
• 10 dkg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
• 20 dkg ryżu
• 3 pokrojone w kostkę cebule - podsmażone na złoty kolor na oliwie
• 2 pokrojone w kostkę świeże cebule
• 2 łyżki posiekanej drobniutko natki pietruszki
• sól
• pieprz
• MARYNATA:
• szklanka octu winnego
• 2 szklanki oliwy
• sok z 3 cytryn
• łyżeczka soli
Etapy przygotowania
1. Marynatę połączyć z wszystkimi wymienionymi wcześniej składnikami. Liście winorośli ułożyć w glinianym naczyniu. Zalać marynatą i odstawić na 48 godzin.
2. Przygotowujemy farsz: ryż ugotować wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać sól, pieprz - doprawić do smaku.
3. Liście osączyć z marynaty. Usunąć ogonki.
4. Na każdy liść kładziemy łyżkę farszu i zwijamy jak gołąbki.
5. Ułożyć ciasno w naczyniu kamionkowym i wstawić do lodówki na 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki zalać oliwą i sokiem z 2 cytryn. Następnie podlać wodą - tak do połowy wysokości gołąbków i piec 40 minut w pikarniku rozgrzanym do 180*C.
6. PODAJEMY NA ZIMNO LUB GORĄCO SKROPIONE DELIKATNIE SOKIEM Z CYTRYNY.



Źródło: Przepis podpatrzony podczas pobytu w Grecji.