- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Polecam mieszankę nadającą smak białej domowej kiełbasie oraz mięsu mielonemu, z którego można robić różnego rodzaju kotlety czy frykadelki - kiełbaski śniadaniowe - o tym smaku. Przepis wg Queen Of The Red Double Wide.
proporcja przyprawy na 1 kg mięsa
1 i 1/2 łyżeczki szałwii
1/2 łyżeczki tymianku
1 i 1/2 łyżeczki natki pietruszki (suszonej. Jeśli używacie świeżej, dodaje się ją dopiero na etapie wsypywanie przyprawy do mięsa)
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli morskiej
1/4 łyżeczki płatków chilli
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wszystkie przyprawy wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ww. ilość starcza na 1 kg mięsa mielonego. Przyprawione mięso ew. dosolić do smaku wg własnego gustu.
***
Kiełbaski śniadaniowe
Ciekawy pomysł na pożywne, smaczne śniadanie: kotleciki o smaku domowej białej kiełbasy. Są one bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, podaje się je zarówno w domach, jak i w restauracjach serwujących śniadania. Zazwyczaj przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, można jednak użyć mieszanki wołowo-wieprzowej lub mięsa drobiowego. Można je podać wraz z jajkami (jajecznicą lub sadzonymi) oraz ulubiona sałatką lub keczupem czy innym ulubionym sosem.
dla 2 osób
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
2 -2,5 łyżeczki mieszanki przypraw do domowej białej kiełbasy
ew. sól do smaku
olej do smażenia
Mięso dokładnie wymieszać z przyprawą. Ewentualnie doprawić sola do smaku - uważać jednak, by nie przesolić, bo mięso po usmażeniu będzie w smaku bardziej słone, niż na surowo. Odstawić do lodówki na 1-12 godzin (najlepiej wieczorem przygotować sobie mięso na rano. Można chłodzić już uformowane mięso.). Z mięsa formować dowolne kształty, np. a la hamburgery, kuleczki, walce. Kiełbaski smażymy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron na złoto.

proporcja przyprawy na 1 kg mięsa
1 i 1/2 łyżeczki szałwii
1/2 łyżeczki tymianku
1 i 1/2 łyżeczki natki pietruszki (suszonej. Jeśli używacie świeżej, dodaje się ją dopiero na etapie wsypywanie przyprawy do mięsa)
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli morskiej
1/4 łyżeczki płatków chilli
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wszystkie przyprawy wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ww. ilość starcza na 1 kg mięsa mielonego. Przyprawione mięso ew. dosolić do smaku wg własnego gustu.
***
Kiełbaski śniadaniowe
Ciekawy pomysł na pożywne, smaczne śniadanie: kotleciki o smaku domowej białej kiełbasy. Są one bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, podaje się je zarówno w domach, jak i w restauracjach serwujących śniadania. Zazwyczaj przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, można jednak użyć mieszanki wołowo-wieprzowej lub mięsa drobiowego. Można je podać wraz z jajkami (jajecznicą lub sadzonymi) oraz ulubiona sałatką lub keczupem czy innym ulubionym sosem.

dla 2 osób
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
2 -2,5 łyżeczki mieszanki przypraw do domowej białej kiełbasy
ew. sól do smaku
olej do smażenia
Mięso dokładnie wymieszać z przyprawą. Ewentualnie doprawić sola do smaku - uważać jednak, by nie przesolić, bo mięso po usmażeniu będzie w smaku bardziej słone, niż na surowo. Odstawić do lodówki na 1-12 godzin (najlepiej wieczorem przygotować sobie mięso na rano. Można chłodzić już uformowane mięso.). Z mięsa formować dowolne kształty, np. a la hamburgery, kuleczki, walce. Kiełbaski smażymy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron na złoto.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: