Domowa przyprawa do tacos

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Taco / tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Składa się ono z mięsa mielonego i warzyw jak pomidory, cebula, fasola czy kukurydza, podanych w kukurydzianej tortilli. Oczywiście oprócz tacos można te przyprawę wykorzystać do innych dań kuchni meksykańskiej lub ogólnie do przyprawiania mięsa, drobiu czy ryb. Przepis na podstawie Family Fresh Meals.

taco_seasoning.JPG

1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka sproszkowanego chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego czosnku w proszku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki suszonej cebuli w proszku

Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawę przechowywać w szczelnym pojemniczku. Zazwyczaj stosuje się w ilości ok. 2 łyżeczek na 1 kg mięsa, wszystko jednak zależy od indywidualnych upodobań.

Załączniki

• taco_seasoning.JPG
    taco_seasoning.JPG
    118.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Mi, tak wyprobowalas? 2 lyzeczki na 1kg miesa? To sa proporcje na ostro przyprawione mieso czy delikatnie?
Co z sokami z miesa? Jak sobie z nimi radzisz zeby nie rozmoczyly tortilli?
Kupuje gotowe, ale troche sobie za nie licza. Moze nawet troche za duzo
icon_wink.gif
Nie wspominajac co w nich jest!

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ker, jak dla mnie, to wychodzi średnie. Ale ja lubię naprawdę ostre smaki
icon_smile.gif

W przypadku chilli trudno jest komuś w 100% dobrze doradzić, bo każdy lubi inna ostrość. Tak naprawdę trzeba sobie wypróbować proporcje wg własnego gustu, najlepiej dodając po trochu i próbując.Ja mięso daję na dobrze rozgrzana patelnię, wtedy nie puszcza soku. I oczywiście, patelnia musi byś odpowiednio duża w stosunku do ilości mięsa, bo na za małej tez się mięso dusi i puszcza sok, zamiast się smażyć. Jak straci różowy kolor, odsuwam je na bok na kupkę i dodaję inne składniki, jak papryka czy pomidory. Jak się to podsmaży, mieszam z mięsem i czekam, aż sos porządnie odparuje. To pomaga, ale wiadomo, nadzienie zawinięte w tortillę trzeba na bieżąco zjadać, nie jest to coś, co można sobie godzinę wcześniej przygotować.

Tak, tak, to jest zazwyczaj problem wszystkich gotowych kupnych mieszanek przypraw - przede wszystkim mnóstwo soli. Sól jest przeważnie podstawą takiej mieszanki. Ja wolę sobie sama to regulować. A drugi problem to dodatki utrzymujące świeżość i zapobiegające zbrylaniu się mieszanki. O glutaminianie nawet nie wspomnę.
icon_smile.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Nie, nie, msg nie jest tu modny, nie dodaja. Natomiast tacos sa bardzo popularne
icon_mrgreen.gif
i wzorem mam kolegow zaczelam robic. Nawet dzis chyba chlopcy zrobia, bo ja nie powinnam gotowac, a wlasnie dokupilam reszte skladnikow, bo przyprawa mi zostala z zestawu jaki kupilam wczesniej.
Ja nie lubie bardzo ostro i zestaw 'mild' jest dla mnie na tyle ostry, ze lubie dodac nabial zeby zlagodzic jeszcze pieczenie. Dlatego pytam o szczegoly
icon_wink.gif
Natomiast dziwi mnie, ze tej przyprawy tak malo sie daje! Gotowej daje sie prawie 6 lyzeczek na 1/2 kg miesa! No plus straczkowe oczywiscie. Warzyw szkoda podsmazac. Nie spotkalam sie tu zeby ktos to robil. Nie do tacos. Nie do fajitas. Ewentualnie chwilke w buritos.
Pewnie sprobuje robionej w domu mieszanki, ale imo musi koniecznie byc ze skrobia.
Jak dalam chlopcom buritos to sie rozpadly zanim zjedli choc dalam tylko po jednym. Podejrzewam, ze to samo byloby z tacos.

A mamy takie fajne miejsce
icon_mrgreen.gif
z najlepszymi tacos w miescie http://www.yelp.ca/biz/coraz%C3%B3n-de-ma%C3%ADz-ottawa-2 mmmmmmm...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy