- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Taco / tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Składa się ono z mięsa mielonego i warzyw jak pomidory, cebula, fasola czy kukurydza, podanych w kukurydzianej tortilli. Oczywiście oprócz tacos można te przyprawę wykorzystać do innych dań kuchni meksykańskiej lub ogólnie do przyprawiania mięsa, drobiu czy ryb. Przepis na podstawie Family Fresh Meals.
1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka sproszkowanego chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego czosnku w proszku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawę przechowywać w szczelnym pojemniczku. Zazwyczaj stosuje się w ilości ok. 2 łyżeczek na 1 kg mięsa, wszystko jednak zależy od indywidualnych upodobań.

1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka sproszkowanego chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego czosnku w proszku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawę przechowywać w szczelnym pojemniczku. Zazwyczaj stosuje się w ilości ok. 2 łyżeczek na 1 kg mięsa, wszystko jednak zależy od indywidualnych upodobań.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: