Domowa vegeta

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Przepis na domową vegetę, o którym tutaj niegdyś wspominała dziunia .

gghSTP65477aaaa123.JPG

Składniki:
• 250g suszonej włoszczyzny
• 3 łyżki kurkumy
• 2 łyżki granulowanego czosnku
• 5 łyżek soli
• 2 łyżki słodkiej papryki

Przygotowanie :
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Moje komentarze: Oczywiście można suszyć warzywa samodzielnie, jednak poszłam na łatwiznę i kupiłam taką gotową mieszankę w sklepie (ważne jest jednak, aby w składzie znajdowały się wyłącznie warzywa, a nie dodatki typu ulepszacze). Czosnku dodałam 1 łyżkę i ograniczyłam sól do 3,5 łyżki- danie zawsze można dosolić później. Jak widać- warzyw nie zmieliłam na całkowity proszek, chcąc zachować ich część w większych kawałkach.
Zachęcam do zrobienia takiej przyprawy w domu, wolnej od glutaminianu sodu, tłuszczów i innych dziwactw, które widnieją w składzie.
wink.gif

Żródło przepisu: http://moje-co-nieco.ge5.net/2010/05/19/domowa-vegeta/

Załączniki

• gghSTP65477aaaa123.JPG
    gghSTP65477aaaa123.JPG
    215.2 KB · Wyświetleń: 3

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
bardzo się cieszę!
icon_smile.gif

ja muszę zrobić kolejną porcję za jakiś czas.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Dzięki Vana, że wpisałaś przepis
anbetung.gif
Miałam to kiedyś zrobić i zupełnie zapomniałam
icon_redface.gif

Jeszcze w tym roku nie robiłam ale na pewno zrobię. Robię dwa rzuty i jeden mielę na proszek, a drugi trochę grubiej, ten proszkowy dobrze sprawdza się do nacierania pieczeni.

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
wklepałam, żeby nie zapomnieć.
icon_smile.gif

i zgadzam się w sprawach konsystencji, tej 'grubszej' dodaję trochę do zupy na przykład, ta drobniejsza dokładnie oblepia mięso.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Myślałam, że nie ma, a tu prozę, jest
icon_smile.gif

Dodaję moją wersję:

100 g suszonej włoszczyzny (skład mojej to: marchewka, cebula, pietruszka, seler, por, pasternak)
4 łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy (to ona daje żółty kolor)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka granulowanej cebuli
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki lub lubczyku

vegeta.JPG

Załączniki

• vegeta.JPG
    vegeta.JPG
    117.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
To i ja się dołączę, zostałam poproszona o wpisanie mojej wersji "Vegety", czy też bulionu warzywnego w proszku (za co głównie mi służy).

stock-vegeta.JPG

Proporcje na mniej więcej 100g "Vegety" (to tak na szybko policzone i nie wiem na ile dokładne, może któraś z dziewczyn, które już skorzystały z przepisu, mnie poprawi, albo sama sie poprawię przy najbliższej okazji, tj. jak będę ją znów przygotowywać
icon_mrgreen.gif
)

3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1 mały por
1/2 małego korzenia selera
1/2 małej cebuli
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
2 łyżeczki kurkumy
2 łyzeczki soli
1 łyzeczka lubczyku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka skrobii kukurydzianej (opcjonalnie)

Ususz wszystkie jarzyny, czosnek i nać pietruszki. Przy użyciu blendera lub młynka do kawy, zmiel ususzone warzywa razem ze wszystkimi przyprawami. Możesz zmielić je na proszek lub pozostawić większe kawałki warzyw, w zależności od upodobań. Możesz też dodać nieco skrobii kukurydzianej aby zapobiec zbrylaniu. Jeśli ma służyć jako bulion, można dorzucić ziarnko ziela angielskiego i listek bobkowy. Przechowuj w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Uwagi dot. suszenia warzyw:

Jeśli nie posiadasz suszarki do warzyw i owoców, możesz suszyć w piekarniku w następujący sposób:

* Pokrój warzywa w cienkie plastry, rozłóż pojedynczą warstwą na blasze wyłożonej pergaminem.
* Nawiew musi być włączony, a drzwi piecyka uchylone, aby pozbyć się wilgoci.
* Początkowa temperatura suszenia może wynosić 70oC lub nieco więcej. Kiedy warzywa obeschną z wierzchu i zrobia się chrupkie, temperaturę należy zmniejszyć do ok. 50oC, nie więcej niż 60oC.

http://poserbaby.com/pl/porady/6/nie-tylko-rosol#vegeta

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Wlasnie poobieralam warzywa i nie bardzo wiem co dalej. To bedzie nasz debiut suszarkowy
icon_smile.gif

Podpowiedzcie, prosze jak cienko trzeba pokroic warzywa i czy sa jakies zasady suszenia, ktorych trzeba sie trzymac. Czy wazne jest co na jakim pietrze sie suszy?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Im cieniej pokroisz, tym szybciej się wysuszą. Jak suszarka ma nadmuch z dołu, to im niższe piętro, tym szybciej się suszy ale i tak trzeba co jakiś czas przestawiać tacki, żeby suszyło się równomiernie.

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Dziekuje Dziuniu, powiedz jeszcze prosze, czy moge suszyc np. na jednej tacy marchew, a na innej pory czy twardosc warzyw ma byc raczej jednakowa?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja suszyłam tak jak układałam, kolejno jak miejsce było na tacy, niektóre warzywa razem i zdejmowałam w miarę jak były już suche, np. natkę położyłam na wierzchu na marchewce i jak wyschła, to zdjęłam wcześniej.

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
dziunia @ 28 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1336794Im cieniej pokroisz, tym szybciej się wysuszą. Jak suszarka ma nadmuch z dołu, to im niższe piętro, tym szybciej się suszy ale i tak trzeba co jakiś czas przestawiać tacki, żeby suszyło się równomiernie.
Moja ma nadmuch z góry i też najszybciej suszy na dole, bo ta trąba co dmucha wchodzi między sita.

Nać i por szybko się suszy, korzeń pietruszki też, najwolniej chyba marchew i cebula.

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Dziekuje
bussi.gif

Zaraz przystapie do dziela, teraz suszarka zgodnie z zaleceniem chodzi pusta. Zaraz ja wymyje i zacznie sie wstepna faza robienia domowej vegety. Przywiozlam z Polski warzywa i juz dzis musialam wyrzucic pietruszke, bo zaczela plesniec :/

Dzwonilam do taty (u rodzicow zostala instrukcja od suszarki) i tato wyczytal, ze marchew np. trzeba zblanszowac przed ususzeniem. Faktyczie blanszujecie?

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
pietruszka fajnie sie suszy
Mama wkladala w woreczki bawelniane i rzucala na kaloryfer

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Dziuniu, liczylam na taka odpowiedz
icon_smile.gif
Dzieki.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy