- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
Przepis na domową vegetę, o którym tutaj niegdyś wspominała dziunia .
Składniki:
• 250g suszonej włoszczyzny
• 3 łyżki kurkumy
• 2 łyżki granulowanego czosnku
• 5 łyżek soli
• 2 łyżki słodkiej papryki
Przygotowanie :
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Moje komentarze: Oczywiście można suszyć warzywa samodzielnie, jednak poszłam na łatwiznę i kupiłam taką gotową mieszankę w sklepie (ważne jest jednak, aby w składzie znajdowały się wyłącznie warzywa, a nie dodatki typu ulepszacze). Czosnku dodałam 1 łyżkę i ograniczyłam sól do 3,5 łyżki- danie zawsze można dosolić później. Jak widać- warzyw nie zmieliłam na całkowity proszek, chcąc zachować ich część w większych kawałkach.
Zachęcam do zrobienia takiej przyprawy w domu, wolnej od glutaminianu sodu, tłuszczów i innych dziwactw, które widnieją w składzie.
Żródło przepisu: http://moje-co-nieco.ge5.net/2010/05/19/domowa-vegeta/

Składniki:
• 250g suszonej włoszczyzny
• 3 łyżki kurkumy
• 2 łyżki granulowanego czosnku
• 5 łyżek soli
• 2 łyżki słodkiej papryki
Przygotowanie :
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Moje komentarze: Oczywiście można suszyć warzywa samodzielnie, jednak poszłam na łatwiznę i kupiłam taką gotową mieszankę w sklepie (ważne jest jednak, aby w składzie znajdowały się wyłącznie warzywa, a nie dodatki typu ulepszacze). Czosnku dodałam 1 łyżkę i ograniczyłam sól do 3,5 łyżki- danie zawsze można dosolić później. Jak widać- warzyw nie zmieliłam na całkowity proszek, chcąc zachować ich część w większych kawałkach.
Zachęcam do zrobienia takiej przyprawy w domu, wolnej od glutaminianu sodu, tłuszczów i innych dziwactw, które widnieją w składzie.

Żródło przepisu: http://moje-co-nieco.ge5.net/2010/05/19/domowa-vegeta/