Domowe batony

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Nieco oleju do posmarowania formy

170 g czekolady. Użyłam Jedynej wedlowskiej + kilku kostek zwykłej mlecznej
100 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
2 łyżki złotego syropu (golden syrup http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_syrup). Można już kupić w Polsce. Z tego co wiem syrop można zastąpić płynnym miodem.
60 ml śmietany kremówki
100 g niesolonych orzeszków ziemnych
Ryż dmuchany, chrupki śniadaniowe Kangusy
icon_smile.gif
- ilość na oko. Ale nie żałować.

20 cm foremkę lekko posmarować olejem, wyłożyć folią spożywczą.
Czekoladę rozpuścić na parze, zdjąć z ognia.
Do rondelka wlać śmietanę, syrop, dodać masło orzechowe. Postawić na małym ogniu, wymieszać.
Przestudzić.
Masę połączyć z czekoladą, dodać orzechy, kangury i ryż dmuchany.
Porządnie wymieszać. Przełożyć do foremki.
Wstawić do lodówki na minimum 3 h.
Pokroić i zajadać.
batonik%20(1)%20copy.jpg
 

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
Ten przepis zawiera wszystko co lubie a strasznie lubie maslo orzechowe, wiec jak w morde przepis dla mnie
icon_mrgreen.gif

Na pewno zrobie
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy