domowe kostki rosołowe

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
THERMOMIXOWE KOSTKI ROSOŁOWE - przepis zaczerpnięty i przetłumaczony z hiszpańskiej książki kucharkiej na thermomix dzięki uprzejmości mojej Siostry


Posiadacze blenderów i mikserów innej maści także je zrobia w swoich maszynach


SKŁADNIKI (na 1 słoik ok. 500 g):

300 g chudego mięsa w kawałkach (kurczak, cielęcina, wieprzowina)

1 pomidor

300 g włoszczyzny (seler, marchew, cebula, por, czosnek itp.)

30 g czerwonego wina

1 liść laurowy

1 goździk

300 g gruboziarnistej soli




WYKONANIE:




1. Włóż mięso do dzbanka i zmiel je przez 10 sekund, prędkość 8. Wyjmij mięso z dzbanka i odłóż na bok.

2. Wrzuć do dzbanka pomidor + wszystkie warzywa i miksuj je przez 10 sekund, prędkość 6.

3. Dodaj do dzbanka mięso, wino, liść laurowy, goździk i sól. Zaprogramuj na 30 minut, 100°, prędkość 1. Jeśli po gotowaniu całość jest dość płynna, nastaw jeszcze na 5 minut, temperatura Varoma, prędkość 1.

4. Odczekaj, aż spadnie trochę temperatura i miksuj przez 1 minutę, prędkość 6.

5. Na koniec miksuj przez 1 minutę, prędkość 10.



Przechowywanie: Sól jest naturalnym konserwantem , w związku z czym kostki można przechowywać przez długi czas w pojemniku w lodówce.



Kiedy masa się schłodzi, uformuj ją w wałek o średnicy ok. 4 cm. Następnie pokrój go w medaliony o grubości ok. 2 cm. Każdy medalion zawiń w folię kuchenną lub aluminiową, aby otrzymać takie kostki rosołowe, jakie są dostępne w handlu.




zdjęcia dodam po wykonaniu jutro.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
pachnie w całym domu
icon_biggrin.gif


IMAG1972.jpg


 

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0
Duende, a myślisz, że bez termomixa a ze zwykłym blenderem to też by dało radę? A potem tą masę wygotować? Czy jednak termomix jest niezbędny?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
Duende, czy przydają Ci się te kostki i jak oceniasz ich smak? Zastanawiam się, jakiego smaku mogą dodawać potrawie, poza słonym, przy takich proporcjach składników.
gruebel_2.gif
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
powi @ 5 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1351893Duende, a myślisz, że bez termomixa a ze zwykłym blenderem to też by dało radę? A potem tą masę wygotować? Czy jednak termomix jest niezbędny?
myślę, że można to przygotować za pomocą zwykłego blendera, tyle, że dłużej to potrwa.

Buka @ 5 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1351962Duende, czy przydają Ci się te kostki i jak oceniasz ich smak? Zastanawiam się, jakiego smaku mogą dodawać potrawie, poza słonym, przy takich proporcjach składników.
gruebel_2.gif
Używam ich już od dawna. W sierpniu to było kolejne podejście. Lubimy je, wykorzystuję je do większości zup i czasem sosów na bulionie. Smak jest rosołowy, taki jak kostek gotowych ze sklepu tyle, że bez ulepszaczy i dodatków wzmacniających smak i aromat. Spróbuj.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
Dzięki, zdrowsze na pewno. Zrobię podejście, z blenderem.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Czaję sie na zrobienie ale bez thermomixa.
Czy dobrze rozumiem że liść i gozdzik zmiksować razem z ugotowaną masą?
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Jobi,
dziękuję bardzo!!!! Ty mnie przekonałas, punkt trzeci wykonania jednak nie, mimo że ze mnie jest jednak marna kucharka.
Nie jest on dla mnie jednoznaczny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

atunia

Member
Kwi 3, 2005
3,187
0
36
Pierońsko słone i nadal za rzadkie mi wyszło. Thermomiksem robiłam, dodałam te 5 minut z temperaturą varoma. Zobaczę jak mi się to w zupie zamaskuje i jak domownikom zasmakuje, na razie mam duży słój paciai, o pokrojeniu nie ma mowy.
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
atunia @ 18 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1468657Pierońsko słone i nadal za rzadkie mi wyszło. Thermomiksem robiłam, dodałam te 5 minut z temperaturą varoma. Zobaczę jak mi się to w zupie zamaskuje i jak domownikom zasmakuje, na razie mam duży słój paciai, o pokrojeniu nie ma mowy.
Atuniu, czy kostki rosołowe ze sklepu też smakujesz?? Oczywiście, że one są słone
icon_biggrin.gif
W końcu sporo soli tam wsypałaś, ale przecież to nie jest do jedzenia łyżeczką lecz jako przyprawa baza do zup czy sosów
icon_biggrin.gif

Serdeczności!