- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
THERMOMIXOWE KOSTKI ROSOŁOWE - przepis zaczerpnięty i przetłumaczony z hiszpańskiej książki kucharkiej na thermomix dzięki uprzejmości mojej Siostry
Posiadacze blenderów i mikserów innej maści także je zrobia w swoich maszynach
SKŁADNIKI (na 1 słoik ok. 500 g):
300 g chudego mięsa w kawałkach (kurczak, cielęcina, wieprzowina)
1 pomidor
300 g włoszczyzny (seler, marchew, cebula, por, czosnek itp.)
30 g czerwonego wina
1 liść laurowy
1 goździk
300 g gruboziarnistej soli
WYKONANIE:
1. Włóż mięso do dzbanka i zmiel je przez 10 sekund, prędkość 8. Wyjmij mięso z dzbanka i odłóż na bok.
2. Wrzuć do dzbanka pomidor + wszystkie warzywa i miksuj je przez 10 sekund, prędkość 6.
3. Dodaj do dzbanka mięso, wino, liść laurowy, goździk i sól. Zaprogramuj na 30 minut, 100°, prędkość 1. Jeśli po gotowaniu całość jest dość płynna, nastaw jeszcze na 5 minut, temperatura Varoma, prędkość 1.
4. Odczekaj, aż spadnie trochę temperatura i miksuj przez 1 minutę, prędkość 6.
5. Na koniec miksuj przez 1 minutę, prędkość 10.
Przechowywanie: Sól jest naturalnym konserwantem , w związku z czym kostki można przechowywać przez długi czas w pojemniku w lodówce.
Kiedy masa się schłodzi, uformuj ją w wałek o średnicy ok. 4 cm. Następnie pokrój go w medaliony o grubości ok. 2 cm. Każdy medalion zawiń w folię kuchenną lub aluminiową, aby otrzymać takie kostki rosołowe, jakie są dostępne w handlu.
zdjęcia dodam po wykonaniu jutro.
Posiadacze blenderów i mikserów innej maści także je zrobia w swoich maszynach
SKŁADNIKI (na 1 słoik ok. 500 g):
300 g chudego mięsa w kawałkach (kurczak, cielęcina, wieprzowina)
1 pomidor
300 g włoszczyzny (seler, marchew, cebula, por, czosnek itp.)
30 g czerwonego wina
1 liść laurowy
1 goździk
300 g gruboziarnistej soli
WYKONANIE:
1. Włóż mięso do dzbanka i zmiel je przez 10 sekund, prędkość 8. Wyjmij mięso z dzbanka i odłóż na bok.
2. Wrzuć do dzbanka pomidor + wszystkie warzywa i miksuj je przez 10 sekund, prędkość 6.
3. Dodaj do dzbanka mięso, wino, liść laurowy, goździk i sól. Zaprogramuj na 30 minut, 100°, prędkość 1. Jeśli po gotowaniu całość jest dość płynna, nastaw jeszcze na 5 minut, temperatura Varoma, prędkość 1.
4. Odczekaj, aż spadnie trochę temperatura i miksuj przez 1 minutę, prędkość 6.
5. Na koniec miksuj przez 1 minutę, prędkość 10.
Przechowywanie: Sól jest naturalnym konserwantem , w związku z czym kostki można przechowywać przez długi czas w pojemniku w lodówce.
Kiedy masa się schłodzi, uformuj ją w wałek o średnicy ok. 4 cm. Następnie pokrój go w medaliony o grubości ok. 2 cm. Każdy medalion zawiń w folię kuchenną lub aluminiową, aby otrzymać takie kostki rosołowe, jakie są dostępne w handlu.
zdjęcia dodam po wykonaniu jutro.
Ostatnią edycję dokonał moderator: