- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0
Ciągutki, które po paru dniach robią się nieco kruche
Składniki:
* 400 ml śmietanki kremówki
* ¾ szklanki cukru (można ciut mniej)
* łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub parę kropel aromatu waniliowego)
* 75 g masła
Składniki wlewamy do garnka i stawiamy na niewielkim ogniu. Najlepiej najpierw rozpuścić masło, potem dodać smietankę, następnie cukier i aromat, mieszając energicznie, by jak najszybciej rozpuścić cukier.
Doprowadzamy składniki do wrzenia, cały czas mieszając. Masa w trakcie gotowania zacznie gęstnieć – musimy gotować ją aż do stanu maksymalnej gęstości – trwa to około 15 minut, do momentu kiedy masa zacznie przywierać do dna. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika, ale nadal mieszamy. Przez chwilę jeszcze ucieramy masę.
Kiedy nieco przestygnie przelewamy ją do natluszczonej dokładnie niewielkiej keksówki(ja wlałam masę do pojemnika po lodach) i odstawiamy, najpierw przykrytą ściereczką na stół, a kiedy przestanie być gorąca – do lodówki.
Po około 2 godzinach masa będzie na tyle sztywna i trwała, że da się pokroić.
Możemy wyjąć ją z keksówki i pokroić ostrym nożem na cukierki.
Smacznego!

Składniki:
* 400 ml śmietanki kremówki
* ¾ szklanki cukru (można ciut mniej)
* łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub parę kropel aromatu waniliowego)
* 75 g masła
Składniki wlewamy do garnka i stawiamy na niewielkim ogniu. Najlepiej najpierw rozpuścić masło, potem dodać smietankę, następnie cukier i aromat, mieszając energicznie, by jak najszybciej rozpuścić cukier.
Doprowadzamy składniki do wrzenia, cały czas mieszając. Masa w trakcie gotowania zacznie gęstnieć – musimy gotować ją aż do stanu maksymalnej gęstości – trwa to około 15 minut, do momentu kiedy masa zacznie przywierać do dna. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika, ale nadal mieszamy. Przez chwilę jeszcze ucieramy masę.
Kiedy nieco przestygnie przelewamy ją do natluszczonej dokładnie niewielkiej keksówki(ja wlałam masę do pojemnika po lodach) i odstawiamy, najpierw przykrytą ściereczką na stół, a kiedy przestanie być gorąca – do lodówki.
Po około 2 godzinach masa będzie na tyle sztywna i trwała, że da się pokroić.
Możemy wyjąć ją z keksówki i pokroić ostrym nożem na cukierki.
Smacznego!

