Domowe krówki

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Ciągutki, które po paru dniach robią się nieco kruche
icon_smile.gif


Składniki:

* 400 ml śmietanki kremówki
* ¾ szklanki cukru (można ciut mniej)
* łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub parę kropel aromatu waniliowego)
* 75 g masła


Składniki wlewamy do garnka i stawiamy na niewielkim ogniu. Najlepiej najpierw rozpuścić masło, potem dodać smietankę, następnie cukier i aromat, mieszając energicznie, by jak najszybciej rozpuścić cukier.

Doprowadzamy składniki do wrzenia, cały czas mieszając. Masa w trakcie gotowania zacznie gęstnieć – musimy gotować ją aż do stanu maksymalnej gęstości – trwa to około 15 minut, do momentu kiedy masa zacznie przywierać do dna. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika, ale nadal mieszamy. Przez chwilę jeszcze ucieramy masę.

Kiedy nieco przestygnie przelewamy ją do natluszczonej dokładnie niewielkiej keksówki(ja wlałam masę do pojemnika po lodach) i odstawiamy, najpierw przykrytą ściereczką na stół, a kiedy przestanie być gorąca – do lodówki.

Po około 2 godzinach masa będzie na tyle sztywna i trwała, że da się pokroić.

Możemy wyjąć ją z keksówki i pokroić ostrym nożem na cukierki.



Smacznego!
icon_smile.gif


1002029largesmall.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy