- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Domowe tortelloni z mięsem w rosole
Ciasto
300 g mąki (najlepiej 00)
3 większe jajka
łyżka oliwy
Farsz
2 udka z kurczaka
75 g suszonych pomidorów
spora garść bazylii
100 plasterków wędzonej szynki
sól i pieprz
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut.
2. Ugotowane mięso w rosole obrać z kości i skóry. Wszystkie składniki posiekać ale bez przesady, nie na papkę. Doprawić solą i pieprzem, oraz w razie konieczności kilkoma kroplami oliwy z pod pomidorów.
3. Ciasto rozwałkować, najlepiej przy pomocy maszyny do robienia makaronu. Radełkiem kroić kwadraty 5 x 5 cm. Nadziewać farszem. Sklejać w trójkącik i zawijać na kciuku.
4. Gotować w osolonej wodzie 4-6 minut.
5. Podawać z rosołem
Tortelloni można także podać polane masłem z szałwią.
Jedna z anegdot mówi że powstanie pierwszych tortellini zawdzięczamy ciekawskiemu karczmarzowi goszczącemu w swej karczmie przepiękną córkę papieża Aleksandra VI Lukrecję Borgia. Karczmarz był tak zachwycony jej urodą, że nocą zakradł się pod drzwi sypialni Lukrecji i zajrzał do środka przez dziurkę od klucza, aby podziwiać jej piękno. Niestety, jedynym co udało mu się ujrzeć był jej...pępek. Pępek był podobno tak cudny, zainspirował karczmarza do zrobienia pierożków w jego kształcie.
Zastanawiam się czy karczmarz ujrzał tylko pępek, czy może jeszcze coś więcej.

Ciasto
300 g mąki (najlepiej 00)
3 większe jajka
łyżka oliwy
Farsz
2 udka z kurczaka
75 g suszonych pomidorów
spora garść bazylii
100 plasterków wędzonej szynki
sól i pieprz
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut.
2. Ugotowane mięso w rosole obrać z kości i skóry. Wszystkie składniki posiekać ale bez przesady, nie na papkę. Doprawić solą i pieprzem, oraz w razie konieczności kilkoma kroplami oliwy z pod pomidorów.
3. Ciasto rozwałkować, najlepiej przy pomocy maszyny do robienia makaronu. Radełkiem kroić kwadraty 5 x 5 cm. Nadziewać farszem. Sklejać w trójkącik i zawijać na kciuku.
4. Gotować w osolonej wodzie 4-6 minut.
5. Podawać z rosołem
Tortelloni można także podać polane masłem z szałwią.

Jedna z anegdot mówi że powstanie pierwszych tortellini zawdzięczamy ciekawskiemu karczmarzowi goszczącemu w swej karczmie przepiękną córkę papieża Aleksandra VI Lukrecję Borgia. Karczmarz był tak zachwycony jej urodą, że nocą zakradł się pod drzwi sypialni Lukrecji i zajrzał do środka przez dziurkę od klucza, aby podziwiać jej piękno. Niestety, jedynym co udało mu się ujrzeć był jej...pępek. Pępek był podobno tak cudny, zainspirował karczmarza do zrobienia pierożków w jego kształcie.
Zastanawiam się czy karczmarz ujrzał tylko pępek, czy może jeszcze coś więcej.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: