Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Domowy paneer (twaróg indyjski)*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 847406" data-attributes="member: 151"><p>Vidar, paneer to coś zupełnie innego niż polski biały ser. Paneer jest serem słodkawym, nie kwaśnym/kwaskowatym, ma być raczej obojętny w smaku i robi się go własnie ze słodkiego mleka. Przepisy na paneer były juz tu podawane nieraz, np. Carbo pisała tu: <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17099&hl=malai" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17099&hl=malai</a> ja pisałam tu: <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27645" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27645</a> </p><p></p><p>Jeśli chodzi o przepis podany wyżej, to jest tam stanowczo za mało kwasu, dlatego mleko nie ścięło się u Ciebie. Na 5 litrów mleka ja dałabym conajmniej 5 cytryn, prawdopodobnie dopiero wtedy mleko odpowiednio się zetnie. Zauważ, że w podlinkowanych przeze mnie przepisach oprócz soku z cytryny jest równiez jogurt, albo jest kwasek cytrynowy, czyli znacznie więcej kwasu niż w tym, co autorka tego wątku podaje. </p><p></p><p>Paneer jest bardzo smaczny, ale zupełnie odmienny od naszego sera białego. Tak więc jeśli chcesz otrzymać kwaskowaty ser biały, bo tak wywnioskowałam z tego co piszesz wyżej, użyj mleka kwaśnego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 847406, member: 151"] Vidar, paneer to coś zupełnie innego niż polski biały ser. Paneer jest serem słodkawym, nie kwaśnym/kwaskowatym, ma być raczej obojętny w smaku i robi się go własnie ze słodkiego mleka. Przepisy na paneer były juz tu podawane nieraz, np. Carbo pisała tu: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17099&hl=malai"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17099&hl=malai[/URL] ja pisałam tu: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27645"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27645[/URL] Jeśli chodzi o przepis podany wyżej, to jest tam stanowczo za mało kwasu, dlatego mleko nie ścięło się u Ciebie. Na 5 litrów mleka ja dałabym conajmniej 5 cytryn, prawdopodobnie dopiero wtedy mleko odpowiednio się zetnie. Zauważ, że w podlinkowanych przeze mnie przepisach oprócz soku z cytryny jest równiez jogurt, albo jest kwasek cytrynowy, czyli znacznie więcej kwasu niż w tym, co autorka tego wątku podaje. Paneer jest bardzo smaczny, ale zupełnie odmienny od naszego sera białego. Tak więc jeśli chcesz otrzymać kwaskowaty ser biały, bo tak wywnioskowałam z tego co piszesz wyżej, użyj mleka kwaśnego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Domowy paneer (twaróg indyjski)*
Top
Bottom