Domowy paneer (twaróg indyjski)*

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
PRZEPIS NA PANEER

Paneer zawsze robię sama, w domu. Jest po prostu przepyszny (jako dodatek do sałatek, kanapek, zup (!) i dań głównych). A ten przepis będzie wstępem, bo w najbliższym czasie zamierzam podać parę ciekawych przepisów z dodatkiem paneer.

Ten i kolejne przepisy, które podam, pochodzą z książki
"Szczypta smaku... Indie", P. Wickramasinghe i C. S. Rajah.

Otrzymamy ok 420 g. twarogu.

Składniki:
2 litry mleka (nim bardziej tłuste, tym lepiej)
4 łyżki soku z cytryny (może być cytrynka ROLNIKA)

Przygotowanie:
Zagotować mleko, zmniejszyć ogień i dodać sok z cytryny. Mieszać, co jakiś czas potrząsać. Gotować, aż wytrąci się serwatka, a mleko się scali (będzie pływać po wierzchu, a pod spodem będzie woda). Wylewamy na bawełnianą ściereczkę ułożoną w durszlaku. Zalać zimną wodą, następnie zebrać brzegi i wycisnąć. Ponownie przepłukać, żeby odcedzić serwatkę. Po wyciśnięciu (pamiętajmy, że twaróg ma być soczysty, a nie suchy), mocujemy nad zlewem i pozostawiamy na kilka godzin. Ciężar twarogu sprawi, że powoli wycieknie cały nadmiar płynu i twaróg stanie się bardziej ścisły.

Warto podkreślić, że paneer ma bardzo delikatny smak i nie jest kwaśny, tak jak nasze twarogi. Jeżeli brakuje Wam chęci lub czasu polecam serek CAPRI. Jest to jedyny porównywalny w smaku substytut.

A oto mój paneer
icon_mrgreen.gif

paneer.JPG

CHENNA czyli paneer na słodko

Składniki:
Porcja sera paneer
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mąki

Przygotowanie:
Świeży paneer ugniatać, aż stanie się bardzo gładki. Dodać cukier oraz mąkę, ponownie ugniatać, do dokładnego połączenia się składników.
 

Załączniki

  • paneer.JPG
    paneer.JPG
    955.1 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
znaczy,zrobilas ser?
Ile go wychodzi z 2 litrow mleka?I czy musi byc mleko z kartona czy prosto od krowy
icon_wink.gif
?(bo i taka mozliwosc mam)
I ile trzeba ew.mleka na 1 kg sera?
Temat niezmienne mnie interesuje
wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
CYTATOtrzymamy ok 420 g. twarogu.

Składniki:
2 litry mleka
Przepis ogromnie mnie zainteresował, serek się pięknie prezentuje.
Mam podobne pytanie: przypuszczam, że mleko uht odpada, ale czy może być takie z foliowego woreczka? Mój dostęp do krowy był by ogromnie utrudniony
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
Vidarka @ 18 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=846948znaczy,zrobilas ser?
Ile go wychodzi z 2 litrow mleka?I czy musi byc mleko z kartona czy prosto od krowy
icon_wink.gif
?(bo i taka mozliwosc mam)
I ile trzeba ew.mleka na 1 kg sera?
Temat niezmienne mnie interesuje
wink.gif
Tak, sama zrobiłam ser.

Z 2 litrów mleka 3,2% wychodzi ok 420 g twarogu. Aby dostać kilogram potrzebujesz ok. 5,5 litra mleka 3,2%.

Mleko od krowy jest zdecydowanie najlepsze
icon_exclaim.gif
Jest bardziej tłuste i w związku z tym bardziej wydajne.
Z tej samej ilości mleka możesz dostać nawet dwa razy więcej twarogu.
icon_mrgreen.gif


Dzisiaj będę robić paneer ze szpinakiem, zamieszczę przepis (ze zdjęciem
lecker.gif
), może Ci się spodoba.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
Mała_Mi @ 18 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=846957Przepis ogromnie mnie zainteresował, serek eis pięknie prezentuje.
Mam podobne pytanie: przypuszczam, że mleko uht odpada, ale czy może być takie z foliowego woreczka? Mój dostęp do krowy był by ogromnie utrudniony
icon_wink.gif
Ja zazwyczaj używam mleka z kartonu (łowickiego). Myślę, że nie ma znaczenia, czy będzie z folii czy kartonu.
Wydaje mi się, że to z folii jest słodsze, więc serek powinien wyjść delikatniejszy...

gruebel_2.gif
Czasami w sklepach można dostać mleko "góralskie" w kartonie. Ma 4,5% i z tych kupnych jest zdecydowanie najlepsze do paneer.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dziękuję za odpowiedź, Sylvka
icon_smile.gif

Będę próbować.
 

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
gruebel_2.gif
Jeszcze jedna uwaga. Jeżeli chcecie, żeby Wasz serek miał kształt bloku, to po odsączeniu, przyciśnijcie go deską do krojenia.
Deskę najlepiej czymś obciążyć (ja kładę kamionkową miskę)
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Ano wlasnie zrobilam ser(a wlasciwie nie,bo kleska totalna mi wyszla.)
I zeby nie to,ze mleko mam "swoje,darmowe"to bym sie wkurzyla totalnie,bo robilam z 5 litrow.
Zastanawiam sie co jest nie tak.A wiec po kolei:
-5 l mleka "prosto od krowy"zagotowalam(co nie jest takie proste wbrew pozorom bez przypalenia
icon_wink.gif
)-pytalam meza ile ma %-ponad 5%
-dodalam 8 lyzek soku z cytryny
-mleko sie "pyrkalo"dluuugo bez efektu kwasnienia,niestety.
-po ok.2 godz sie wkurzylam i dodalam troche gestej maslanki i wtedy troche sie scielo na wierzchu.

Wiec co?
Mleko slodkie prosto od krowy sie nie nadaje?Trzeba je najpierw ukwasic?
Bo robilam ser z gestego kefiru(na melbe)i wyszedl fajny.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Vidar, paneer to coś zupełnie innego niż polski biały ser. Paneer jest serem słodkawym, nie kwaśnym/kwaskowatym, ma być raczej obojętny w smaku i robi się go własnie ze słodkiego mleka. Przepisy na paneer były juz tu podawane nieraz, np. Carbo pisała tu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17099&hl=malai ja pisałam tu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27645

Jeśli chodzi o przepis podany wyżej, to jest tam stanowczo za mało kwasu, dlatego mleko nie ścięło się u Ciebie. Na 5 litrów mleka ja dałabym conajmniej 5 cytryn, prawdopodobnie dopiero wtedy mleko odpowiednio się zetnie. Zauważ, że w podlinkowanych przeze mnie przepisach oprócz soku z cytryny jest równiez jogurt, albo jest kwasek cytrynowy, czyli znacznie więcej kwasu niż w tym, co autorka tego wątku podaje.

Paneer jest bardzo smaczny, ale zupełnie odmienny od naszego sera białego. Tak więc jeśli chcesz otrzymać kwaskowaty ser biały, bo tak wywnioskowałam z tego co piszesz wyżej, użyj mleka kwaśnego.
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Mnie to zupelnie obojetne czy slodkawy,czy kwasnawy ten ser by byl-byleby byl
cry_1.gif

Tak mi sie chcialo sernika wczoraj
cry_1.gif

I sie bardzo ucieszylam,ze nie strace fortuny(bo jak pisalam wczesniej-mleko mam za darmo).
Nie wiem jeszcze dlaczego mleko postawione "na kwasne" po 3 dniach na slonecznym parapecie nadal jest niekwasne?tzn nie oddziela sie serwatka.
Robi sie takie dziwne w konsystencji i gorzknieje po 5 dniach
dontknow.gif
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Aha,i na 5 l mleka to trzeba ile tego soku z cytryn?Az z 5-ciu?Bo wczoraj dalam z 2.

DOCZYTALAM NA fOTOFORUM,ZE NA 3 L MLEKA POTRZEBA 1 LYZECZKE KWASKU CYTR.Wystarczy?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Vidarka @ 19 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=847448Mnie to zupelnie obojetne czy slodkawy,czy kwasnawy ten ser by byl-byleby byl
cry_1.gif

Tak mi sie chcialo sernika wczoraj
cry_1.gif

I sie bardzo ucieszylam,ze nie strace fortuny(bo jak pisalam wczesniej-mleko mam za darmo).
Nie wiem jeszcze dlaczego mleko postawione "na kwasne" po 3 dniach na slonecznym parapecie nadal jest niekwasne?tzn nie oddziela sie serwatka.
Robi sie takie dziwne w konsystencji i gorzknieje po 5 dniach
dontknow.gif
Ale ten ser IMO zupelnie się nie nadaje na sernik, zrób go z mniejszej ilości mleka i zobaczysz, że to nie jest ser do sernika.
A ser na sernik zrób wg tego przepisu: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64088246,64088246.html musi się udać
icon_smile.gif


Vidarka @ 19 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=847449Aha,i na 5 l mleka to trzeba ile tego soku z cytryn?Az z 5-ciu?Bo wczoraj dalam z 2.

DOCZYTALAM NA fOTOFORUM,ZE NA 3 L MLEKA POTRZEBA 1 LYZECZKE KWASKU CYTR.Wystarczy?
Ja sypię na oko, ale zawsze jest to minimum 1 płaska łyżeczka kwasku na 3 litry mleka. Mleko powinno ściąć się niemal natychmiast po wsypaniu kwasku i wymieszaniu, jesli się tak nie dzieje to trzeba dosypać jeszcze trochę kwasku.
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Vidarka @ 19 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=847448Mnie to zupelnie obojetne czy slodkawy,czy kwasnawy ten ser by byl-byleby byl
cry_1.gif

Tak mi sie chcialo sernika wczoraj
cry_1.gif

I sie bardzo ucieszylam,ze nie strace fortuny(bo jak pisalam wczesniej-mleko mam za darmo).
Vidarko, robiłam kiedyś sernik z paniru, ale robionego inaczej (a moze to już nie był panir, skoro tak robiony?):
Panir:
zagotować 2 litry mleka i na gotujące wlać buteleczkę kwaśnej śmietany. Zagotować i odcedzić.
 

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
Vidarka @ 19 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=847307Ano wlasnie zrobilam ser(a wlasciwie nie,bo kleska totalna mi wyszla.)
-5 l mleka "prosto od krowy"zagotowalam(co nie jest takie proste wbrew pozorom bez przypalenia
icon_wink.gif
)-pytalam meza ile ma %-ponad 5%
-dodalam 8 lyzek soku z cytryny
Strasznie mi przykro Vidarko, że nie wyszedł Ci ser. Sądziłam, że zawsze wychodzi... Przynajmniej mi zawsze wychodził...
Na pewno dałaś za mało soku (co najmniej 10 łyżek na 5 litrów mleka). I tak jak napisały dziewczyny, jeżeli mleko się nie ścina, trzeba dać więcej kwasu.
Można alternatywnie dać ocet (tak proponują w książce, z której jest ten przepis). Mleko lubi się przypalać, dlatego ja zazwyczaj robię kilka porcji, każdą z 2 litrów.
Rzeczywiście trzeba długo czekać, aż zrobią się grudki. Dlatego ja zazwyczaj gotuję na małym ogniu i mieszam. Nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł
gruebel_2.gif

Z tego co wiem, jeżeli daje się coś poza mlekiem i kwasem, to nie jest już paneer.
Trzymam kciuki za Twój serek
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Uczymy sie na bledach
icon_wink.gif

Tak dlugo jak zyjemy.
A mleka mam jeszcze pod dostatkiem,wiec nie przejmuj sie tak bardzo
wink.gif