- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
* 200 g dobrego koncentratu pomidorowego
* 500 ml pomidorów w cząstkach (mogą być 2 puszki)
* 1,2 litra wody
* duża marchewka starta na grube wióry
* warzywa z rosołu:
~ 2 marchewki
~ seler
~ pietruszka
* 5-6 łyżek cukru
* 30 dag cebuli pokrojonej drobno
* 30 dag grubo utartych pieczarek
* 1 młoda cukinia (ok. 20-25cm, ze skórką)
* pełna łyżka słodkiej papryki
* pełna łyżeczka pieprzu
* łyżka vegety
* 3 spore liście laurowe
* 6 dużych ziaren ziela angielskiego
* kilka wyciśniętych ząbków czosnku
* 200 g ryżu parabolicznego
* 150 g ryżu długoziarnistego
* 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego
~ Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć w podanej ilości wody, dodać pomidory w cząstkach wraz z zalewą, rozdrobnione pieczarki, marchewkę i cebulę.
Wsypać cukier, pieprz, paprykę, vegetę, dodać ziele ang. i liście laurowe. Zagotować.
~ Po kilku minutach gotowania, na sporym płomieniu, dodać utarte lub ugniecione widelcem warzywa z rosołu oraz ryż.
Gotować na niewielkim płomieniu, pod przykryciem, często mieszając, przez ok. 1 godz.
~ Odkryć, dokładnie przemieszać i gotować dalej bez przykrycia - przez ok. godzinkę, mieszając co jakiś czas, by się upewnić, że nie przywiera. Na końcu wsypać kwasek cytrynowy, dobrze wymieszać i jeszcze chwilkę ogrzewać.
Najlepiej gotować w garnku teflonowym.
~ Kiedy sos jest dość gęsty, a ryż zaczyna widocznie pęcznieć, przełożyć do słoiczków (masa powinna mieć konsystencję budyniu lub gęstej śmietany), zakręcić dokładnie i pasteryzować przez ok. 1 godz. w słoiczkach pojemności ok.350-600 ml.
~ Paprykarz podawać na kanapce lub jako sałatkę - można dodać kurczaka wędzonego lub smażonego, rybę gotowaną, wędzoną lub z puszki (np. tuńczyka w oleju), drobno posiekane lub utarte na tarce parówki albo uduszone posiekane wątróbki drobiowe.
* 500 ml pomidorów w cząstkach (mogą być 2 puszki)
* 1,2 litra wody
* duża marchewka starta na grube wióry
* warzywa z rosołu:
~ 2 marchewki
~ seler
~ pietruszka
* 5-6 łyżek cukru
* 30 dag cebuli pokrojonej drobno
* 30 dag grubo utartych pieczarek
* 1 młoda cukinia (ok. 20-25cm, ze skórką)
* pełna łyżka słodkiej papryki
* pełna łyżeczka pieprzu
* łyżka vegety
* 3 spore liście laurowe
* 6 dużych ziaren ziela angielskiego
* kilka wyciśniętych ząbków czosnku
* 200 g ryżu parabolicznego
* 150 g ryżu długoziarnistego
* 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego
~ Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć w podanej ilości wody, dodać pomidory w cząstkach wraz z zalewą, rozdrobnione pieczarki, marchewkę i cebulę.
Wsypać cukier, pieprz, paprykę, vegetę, dodać ziele ang. i liście laurowe. Zagotować.
~ Po kilku minutach gotowania, na sporym płomieniu, dodać utarte lub ugniecione widelcem warzywa z rosołu oraz ryż.
Gotować na niewielkim płomieniu, pod przykryciem, często mieszając, przez ok. 1 godz.
~ Odkryć, dokładnie przemieszać i gotować dalej bez przykrycia - przez ok. godzinkę, mieszając co jakiś czas, by się upewnić, że nie przywiera. Na końcu wsypać kwasek cytrynowy, dobrze wymieszać i jeszcze chwilkę ogrzewać.
Najlepiej gotować w garnku teflonowym.
~ Kiedy sos jest dość gęsty, a ryż zaczyna widocznie pęcznieć, przełożyć do słoiczków (masa powinna mieć konsystencję budyniu lub gęstej śmietany), zakręcić dokładnie i pasteryzować przez ok. 1 godz. w słoiczkach pojemności ok.350-600 ml.
~ Paprykarz podawać na kanapce lub jako sałatkę - można dodać kurczaka wędzonego lub smażonego, rybę gotowaną, wędzoną lub z puszki (np. tuńczyka w oleju), drobno posiekane lub utarte na tarce parówki albo uduszone posiekane wątróbki drobiowe.