Domowy pasztet świąteczny

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
To nie upieklas jeszcze?

W przepisie do wyboru jest sherry i madera. To ze wzgledu na wyzsza zawartosc cukru i alkoholu - oba wina sa dodatkowo zakrapiane. Asika pamietam, ze robila z bialym. Biale jest bezpieczniejsze dla wygladu. Z czerwonym moze wyjsc sinawy kolor.

 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Tym razem dałam mięso indycze i wołową pręgę, a przed wstawieniem do piekarnika- wzdłuż foremek
powciskałam suszone śliwki kalifornijskie. Jeśli chodzi o wino to dałam sangrię. Wyszedł pyszny
lecker.gif
.
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Niestety nie pamiętam, a to oznacza, że albo ją dostałam albo przywiozłam z wyjazdu
icon_redface.gif
 

Hanka145

Member
Contributor
Kwi 15, 2005
1,362
8
38
ilonkaikonka @ 3 Apr 2018 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1632013A gdzie kupiłaś sangrię? Nigdzie w Polsce nie widziałam sangrii, a chodzi za mną smak tego winka już od dłuższego czasu.
Ilonko, sangria ma wiele odmian, mozna zrobic ja samemu, tylko trzeba miec skladniki, ktore moga byc troche drogie.
Tu podaje link jak zrobic tradycyjna sangrie, przepis autorstwa Emerila Lagasse, jednego z najlepszych swiatowych szefow, tekst jest po angielsku, ale jesli potrzebujesz tlumaczenia, to chetnie podam.

https://www.foodnetwork.com/recipes/traditi...sangria-3644829
 

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,659
157
63
A ja jeszcze z obawą, czy ... jest zdrowa.
 

Maria z Łeby

Well-known member
Contributor
Gru 26, 2006
33,041
189
63
Z tego co pamiętam to Seniorka narzekała na problemy ze wzrokiem a może doszły jeszcze inne kłopoty zdrowotne? Ciepło wspominam Jej obecność na forum , jak chyba wiele z nas.
 

Jaska

Well-known member
Lut 6, 2022
728
677
93
Seniorka ma też mój szacunek!
Wyobraziłam sobie ten pasztet( dodatki alkoholu) i skusiłam się. Tylko nie doczytałam i mięsa ugotowałam 🙄. Tyle pocieszającego, że od lat smażę tłuste ścinki mięs, cebulę i na koniec wątróbkę. Te alkohole mnie przekonały. Tylko ja użyję innych podobnych smakowo.
 

Elzunia

Well-known member
Contributor
Kwi 8, 2011
4,617
310
83
Zamrozilam kawalek tego pasztetu, zaraz po swietach, mam nadzieje, ze mu nic nie bedzie. Mrozilyscie?
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
Ja mrożę i nic mu sie nie dzieje.
 

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,659
157
63
Ja też , zawsze się potem przydaje.