Donuty

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
JotHa @ 13 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1036340Czy one moga lezec, czy trzeba lepiej palaszowac od razu, jak gofry ?
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif

Ja czasem piekłam wieczorem a następnego dnia dopiero niosłam tacie do pracy. Mama dostawała wychodzi na to, ze nastepnego dnia i dzwonila, ze smaczne
icon_wink.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Coz... dobrze, ze zrobilam dwie porcje ciasta, bo pierwsze kompletnie nie wyszly z foremek. Mam inne lidlowe do muffinow i nigdy nie bylo problemow tego typu. Byly dosc mocno wysmarowane tluszczem. na 12 sztuk zadna nie wyszla nawet podwazana drewnianym patyczkiem. Zostaly zwyczajnie wyrwane.
icon_frown.gif

Teraz kolejna proba siedzi w piekarniku, na tluszcz w jednym przypadku poszla maka, w drugim drobniutka tarta bulka. Nie mam wyczucia ile lac ciasta. W pierwszej porcji bylo za duzo, bo kilka wyroslo jak muffiny.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Cieszę się, że sie nie poddałas i wyszly w koncu.
Raz mi nie wyszły ale to moja wina byla, bo za mało wysmarowałam a tak wyskakują praktycznie bez problemu
icon_frown.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Szczerze mowiac, bylam pewna, ze po takiej ilosci smarowidla wyplyna same. Ni diabla, co mnie wkurzylo. Przyznaje. To, ze niektore wyrosly ponad norme, to wiadomo czego wina. Ale, ze ciasto tak dobrze i chetnie trzymalo sie formy dosc zaskakujace.
icon_smile.gif
Moze winnam je dluzej potrzymac w piekarniku, moze powinny bardziej sie wypiec, osuszyc jakos. Ot, gdybam.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Dłużej to chyba nie, bo sie zrobia skwarki. A zobacz na moich fotach,ze nie sa mocno spieczone.
Że też jeszcze nikt nie wymyślił papierków do tych foremek - jak do muffinów. A moze wymyslił a ja o tym nie wiem
gruebel_2.gif

Edit. bo tak wymysla, że moznaby papier do pieczenia ale weź siedź i wycinaj kółka :|

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Z papierem, to ju byloby przegiecie. A idz z wycinaniem.
icon_mrgreen.gif
Poza tym moje przyczepialy sie i do tego stozka pomimo, ze byl posmarowany. Wredotki.
icon_razz.gif

Moze foremki sie rozkreca ?
Ciekawe, czy Hazo zrobila te drozdzowe, jak obiecala.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Mnie wyszły zakalce
fiesgrins.gif
. Za to foremki spisały się na medal, nic się nie przyklejało.

olcik

Member
Lut 4, 2009
65
0
0
Dobre:)
Troszki pozmieniałam w proporcjach, dawno to było, więc dokładnie nie miar nie wyrecytuję.
Wiem jedynie, że za rzadkie jakieś było ciasto wg. przepisu Ani.
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• Donuty__2_.jpg
    Donuty__2_.jpg
    63.1 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy