Nie wiem czemu taki tytuł nadano tej wersji dorsza, ale poszłam rano do Almy, żeby kupić świeżą rybę. Dostałam dorsza świeżego (leżał na lodzie), tylko wybrany przeze mnie filet był ze skórą. Okazało się, że w przepisie jest też ze skórą. Nie byłam tym zachwycona, bo skóry nie lubię, ale postanowiłam spróbować. Przepis znaleziony w Biblioteczce Poradnika Domowego przewidziany jest zapewne dla 4 osób i na tę ilość zamieszczam składniki, ja zrobiłam z połowy porcji.
Składniki
- 70 dkg filetów ze świeżego dorsza (lub waga filetów po rozmrożeniu i osuszeniu - przyp. mój)
- 6 łyżek oleju
- po 3 łyżki bułki tartej i mąki ziemniaczanej
marynata
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- 6 ząbków czosnku średniej wielkości
- po łyżeczce imbiru i kurkumy
- 2 łyżeczki soli
- po 1/4 łyżeczki chili i pieprzu
Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy imbir, kurkumę, sól, chili i pieprz, a następnie wszystko mieszamy z sokiem z cytryny. Powstałą marynatą nacieramy umytą i osuszoną rybę, tylko stronę bez skóry. Układamy na półmisku, przykrywamy i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Jeśli mamy duży filet, to dzielimy go na porcje, następnie obtaczamy w panierce przygotowanej z bułki tartej i mąki ziemniaczanej. Smażymy na rozgrzanym oleju, kładąc najpierw skórą do dołu, po 3 - 4 minuty z każdej strony. Zalecane jest podawanie z frytkami i sałatą polaną sosem winegret. Ja frytek nie miałam, więc zjadłam z ziemniakami puree i sałatą. Ryba okazała się wyborna.
Składniki
- 70 dkg filetów ze świeżego dorsza (lub waga filetów po rozmrożeniu i osuszeniu - przyp. mój)
- 6 łyżek oleju
- po 3 łyżki bułki tartej i mąki ziemniaczanej
marynata
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- 6 ząbków czosnku średniej wielkości
- po łyżeczce imbiru i kurkumy
- 2 łyżeczki soli
- po 1/4 łyżeczki chili i pieprzu
Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy imbir, kurkumę, sól, chili i pieprz, a następnie wszystko mieszamy z sokiem z cytryny. Powstałą marynatą nacieramy umytą i osuszoną rybę, tylko stronę bez skóry. Układamy na półmisku, przykrywamy i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Jeśli mamy duży filet, to dzielimy go na porcje, następnie obtaczamy w panierce przygotowanej z bułki tartej i mąki ziemniaczanej. Smażymy na rozgrzanym oleju, kładąc najpierw skórą do dołu, po 3 - 4 minuty z każdej strony. Zalecane jest podawanie z frytkami i sałatą polaną sosem winegret. Ja frytek nie miałam, więc zjadłam z ziemniakami puree i sałatą. Ryba okazała się wyborna.
Ostatnią edycję dokonał moderator: