- Paź 5, 2010
- 144
- 0
- 0
Przepis Mojej Teściowej, obowiązkowa pozycja na każde święta!
Przepyszne ciasto, trzeba sobie zadać trochę trudu, ale warto!!! Ważne jest by ciasto odstawić na przynajmniej 1 dzień, żeby kruche placki mogły nasiąknąć masą. Polecam
Ciasto:
4 szklanki mąki,
2 jajka,
1 szklanka cukru pudru,
½ margaryny,
1 łyżka sody,
2 łyżki miodu
Masa:
3 szklanki mleka,
½ szklanki cukru,
1 margaryna,
3 jajka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
3 cukry waniliowe,
1 szklanka śmietany
Ciasto: Mąkę, cukier, sodę wymieszać, dodać wystudzoną margarynę rozpuszczoną z miodem. Zagnieść ciasto, podzielić na 7 placków. Upiec każdy osobno w dużej blaszce lub w tortownicy (polecam tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm), piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Masa: mleko, cukier, 1 cukier waniliowy i margarynę zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, 2 cukry waniliowe, śmietanę roztrzepać trzepaczką. Dodać zagotowaną masę, powoli rozcierać i zagotować. Gorącą masą przekładać placki, zostawić do ostygnięcia*
*Ciasto powinno trochę postać, żeby placki zmiękły, można całe ciasto owinąć folią aluminiową. Można jeden placek pokruszyć na wierzch, na ostatnią warstwę masy.
Smacznego!

Ciasto:
4 szklanki mąki,
2 jajka,
1 szklanka cukru pudru,
½ margaryny,
1 łyżka sody,
2 łyżki miodu
Masa:
3 szklanki mleka,
½ szklanki cukru,
1 margaryna,
3 jajka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
3 cukry waniliowe,
1 szklanka śmietany
Ciasto: Mąkę, cukier, sodę wymieszać, dodać wystudzoną margarynę rozpuszczoną z miodem. Zagnieść ciasto, podzielić na 7 placków. Upiec każdy osobno w dużej blaszce lub w tortownicy (polecam tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm), piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Masa: mleko, cukier, 1 cukier waniliowy i margarynę zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, 2 cukry waniliowe, śmietanę roztrzepać trzepaczką. Dodać zagotowaną masę, powoli rozcierać i zagotować. Gorącą masą przekładać placki, zostawić do ostygnięcia*
*Ciasto powinno trochę postać, żeby placki zmiękły, można całe ciasto owinąć folią aluminiową. Można jeden placek pokruszyć na wierzch, na ostatnią warstwę masy.
Smacznego!