Doskonalec

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
Przepis Mojej Teściowej, obowiązkowa pozycja na każde święta!
icon_smile.gif
Przepyszne ciasto, trzeba sobie zadać trochę trudu, ale warto!!! Ważne jest by ciasto odstawić na przynajmniej 1 dzień, żeby kruche placki mogły nasiąknąć masą. Polecam

Ciasto:
4 szklanki mąki,
2 jajka,
1 szklanka cukru pudru,
½ margaryny,
1 łyżka sody,
2 łyżki miodu
Masa:
3 szklanki mleka,
½ szklanki cukru,
1 margaryna,
3 jajka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
3 cukry waniliowe,
1 szklanka śmietany

Ciasto: Mąkę, cukier, sodę wymieszać, dodać wystudzoną margarynę rozpuszczoną z miodem. Zagnieść ciasto, podzielić na 7 placków. Upiec każdy osobno w dużej blaszce lub w tortownicy (polecam tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm), piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Masa: mleko, cukier, 1 cukier waniliowy i margarynę zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, 2 cukry waniliowe, śmietanę roztrzepać trzepaczką. Dodać zagotowaną masę, powoli rozcierać i zagotować. Gorącą masą przekładać placki, zostawić do ostygnięcia*

*Ciasto powinno trochę postać, żeby placki zmiękły, można całe ciasto owinąć folią aluminiową. Można jeden placek pokruszyć na wierzch, na ostatnią warstwę masy.

Smacznego!

Załączniki

• doskonalec2.jpg
    doskonalec2.jpg
    128.6 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O, znam to ciasto z dzieciństwa, też było obowiązkowe na każdą większą okazję. Zapomniałam o tym przepisie, bardzo się cieszę że mi przypomniałaś. U nas się to nazywało "Dziewięć placków na sodzie"

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Dobre to ciasto, jednak myślę, że trochę modyfikacji by mu nie zaszkodziło:

1. Dobrze do masy przy ugniataniu dodać trochę śmietany (2-3 łyżki)

2. Dodatek jakiegoś dżemu lub powideł do ciasta, bądż kilka kropel cytryny do masy podniosłoby jego walory smakowe.

Ale ogólnie ciasto warte zachodu.Dzięki za przepis.
mniam.gif

Załączniki

• PB110241.JPG
    PB110241.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 0

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
Xawierko, cieszę się że smakowało, co do ciasta przy ugniataniu, nie wiem jak Tobie ale mi czasem wychodzi rzadsze czasem gęstsze przy zachowaniu proporcji. Wtedy oczywiście trzeba się ratować śmietaną. Co do powideł, można spróbować
icon_smile.gif
! Chyba się skuszę następnym razem! Pozdrawiam

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy