Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drożdżowa babka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 952112" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]50280[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]50295[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>składniki:</strong></p><p></p><p>* 250 g mąki (użyłam w 1/3 mąki krupczatki i 2/3 mąki luksusowej typ 550) + 1 łyżka do zaczynu</p><p>* 5 żółtek</p><p>* 110 ml mleka</p><p>* 70 g masła </p><p>* 5 + 1 łyżka cukru (ta jedna do zaczynu)</p><p>* 25 g drożdży</p><p>* szczypta soli</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać 1 łyżką cukru, dodać ciepłe mleko. Wymieszać. Dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać a następnie odstawić do wyrośnięcia</p><p>Do miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić z cukrem, na bardzo gęstą i puszystą masę, tak aby nie wyczuwało się cukru. Dodać do mąki, dodać również wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić całość (ja wyrabiam robotem)</p><p>Masło rozpuścić i przestudzić. Dodawać stopniowo do ciasta, które przez cały czas wyrabiamy. Po każdej porcji masła, wyrabiamy tak długo aż masło całkowicie połączy się z ciastem.</p><p>Miskę z ciastem przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do wyrastania, w ciepłe miejsce.</p><p>Wyrośnięte ciasto odgazować i ułożyć w formie babkowej (moja ma 24 cm średnicy-góra formy i 11 cm wysokości), wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Formę dokładnie przykryć folią spożywczą i ponownie odstawić ciasto do wyrastania. </p><p>Dobrze wyrośnięte ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez ok. 40 - 45 minut</p><p></p><p>[ATTACH=full]50294[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 952112, member: 4258"] [ATTACH=full]50280[/ATTACH] [ATTACH=full]50295[/ATTACH] [B]składniki:[/B] * 250 g mąki (użyłam w 1/3 mąki krupczatki i 2/3 mąki luksusowej typ 550) + 1 łyżka do zaczynu * 5 żółtek * 110 ml mleka * 70 g masła * 5 + 1 łyżka cukru (ta jedna do zaczynu) * 25 g drożdży * szczypta soli [B]Wykonanie:[/B] Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać 1 łyżką cukru, dodać ciepłe mleko. Wymieszać. Dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać a następnie odstawić do wyrośnięcia Do miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić z cukrem, na bardzo gęstą i puszystą masę, tak aby nie wyczuwało się cukru. Dodać do mąki, dodać również wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić całość (ja wyrabiam robotem) Masło rozpuścić i przestudzić. Dodawać stopniowo do ciasta, które przez cały czas wyrabiamy. Po każdej porcji masła, wyrabiamy tak długo aż masło całkowicie połączy się z ciastem. Miskę z ciastem przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do wyrastania, w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto odgazować i ułożyć w formie babkowej (moja ma 24 cm średnicy-góra formy i 11 cm wysokości), wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Formę dokładnie przykryć folią spożywczą i ponownie odstawić ciasto do wyrastania. Dobrze wyrośnięte ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez ok. 40 - 45 minut [ATTACH=full]50294[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Drożdżowa babka
Bottom