Skladniki:
200 ml mleka
100g cukru
100g masla lub margaryny
1 kostke drozdzy swiezych albo( 2 opakowania suchych drozdzy)
1 bialko ( zoltko zostawic do posmarowania plecionki)
szczypta soli
Wszystkie skladniki dac do thermomixa na 2 min /40 stopni /poz.obr.2
Jak rozczyn bedzie gotowy dodac
100-150 g twarogu przekreconego 3 krotnie przez maszynke
600 g maki pszennej
Wszystko jeszcze raz wyrobic przez 3 min na poz.interwal
(mozna dodac rodzynki jesli ktos lubi)
Ciasto zostawic do wyrosniecia przez 30 min.
Po wyrosnieciu podzielic ciasto na 3 czesci i zaplesc warkocz
zapleciony warkocz posmarowac zoltkiem i wstawic do zagrzanego piekarnikana 180 stopni i piec 30 min
Drozdzowke mozna polac lukrem lub przed pieczeniem posypac cukrem
Polecam jest pyszna robilam juz pare razy
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: