Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Drozdzowe ABC
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="carbonicum" data-source="post: 924" data-attributes="member: 3"><p>pozwalam sobie tutaj ten temat umiescic zeby nie zniknal</p><p></p><p>Autorem jest bajaderka:</p><p></p><p>Drozdzowe ABC: </p><p></p><p>1. Drozdze powinny byc swieze, jezeli uzywamy suchych to powinny byc przechowywane po otworzeniu opakowania w lodowce. </p><p></p><p>2. Wszystkie skladniki ciasta powinny byc w temperaturze pokojowej ? zimne skladniki bardzo wydluza czas rosniecia ciasta. </p><p></p><p>3. Plyn powinien byc odpowiednio cieply, jezeli mieszamy drozdze z plynem to 45-46&ordm;C, a jezeli mieszamy suche drozdze z maka to okolo 50&ordm;C. </p><p></p><p>4. Miejsce, w ktorym rosnie ciasto powinno byc odpowiednio cieple ? dobrym miejscem do tego jest piekarnik z wlaczona zarowka. Lub mozna rozgrzac piekarnik (najnizsza temperatura) prze 1 minute, wylaczyc I wtedy wlozyc ciasto do rosniecia. </p><p></p><p>Problemy z ciastem drozdzowym: </p><p></p><p>1. Za gruba skorka </p><p>- za duzo maki </p><p>- za krotki okres rosniecia </p><p>- temperatura piekarnika za niska </p><p></p><p>2. Ciasto kruszy sie po upieczeniu: </p><p>- zle i za krotko wyrobione ciasto </p><p>- dodano za duzo maki </p><p>- ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu </p><p>- ciasto roslo za dlugo (szczegolnie drugie rosniecie) </p><p>- za niska temperatura piekarnika </p><p></p><p>3. Ciasto ma lekko kwasny smak </p><p>- ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu i zbyt szybko uroslo </p><p>- ciasto roslo za dlugo </p><p></p><p>4. Ciasto nie chce rosnac </p><p>- plyn uzyty do ciasta byl za zimny </p><p>- ciasto jest zbyt sztywne I twarde </p><p>- miejsce, w ktorym rosnie ciasto jest za zimne </p><p></p><p>5. Ciasto ma ciemne smugi </p><p>- niezbyt dobrze wymieszane i wyrobione ciasto </p><p>- miska, w ktorej rosnie ciasto za mocno natluszczona </p><p>- ciasto nie bylo przykryte podczas rosniecia i powstala twarsza skorka </p><p></p><p>6. Ciasto po upieczeniu ma nierowne dziury </p><p>- niedokladne ?odgazowanie? ciasta podczas formowania </p><p>- ciasto roslo zbyt dlugo przed pieczeniem </p><p></p><p>7. Ciasto jest wilgotne od spodu po upieczeniu </p><p>- ciasto zostalo w foremce zbyt dlugo po upieczeniu </p><p></p><p>8. Ciasto peka na bokach </p><p>- zbyt goracy piekarnik </p><p>- ciasto roslo za krotko </p><p>- zle uformowany bochenek </p><p></p><p>9. Ciasto peka na wierzchu </p><p>- ciasto wystyglo bardzo gwaltownie </p><p>- ciasto bylo bardzo twarde I sztywne przed pieczeniem </p><p>- ciasto nie bylo dobrze wymieszane I wyrobione </p><p></p><p>10. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne w srodku i ma grudkowata konsystencje </p><p>- ciasto jest niedopieczone </p><p>- za krotki okres rosniecia przed pieczeniem </p><p></p><p>11. Ciasto po upieczeniu jest ciezkie I zwarte </p><p>- dodano za duzo maki </p><p>- niewystarczajacy czas wyrastania </p><p>- niektore chleby z natury sa ciezsze (z maki razowej czy zytniej) </p><p></p><p>12. Ciasto nie rumieni sie podczas pieczenia </p><p>- blacha jest zbyt jasna, blyszczaca i za duza I odbija za duzo ciepla nie pozwalajac na rownomierne rumienienie </p><p>- za duza blacha w stosunku do piekarnika, co powoduje niewystarczajaca cyrkulacje powietrza </p><p></p><p>13. Upieczone ciasto ma intensywny zapach i smak drozdzy </p><p>- ciasto roslo za dlugo </p><p>- miejsce, w ktorym roslo ciasto bylo za cieple </p><p></p><p>14. Upieczone ciasto jest suche, kruszy sie I jest grudkowate </p><p>- za dlugi czas rosniecia (szczegolnie drugi) </p><p>- dodano za duzo maki podczas wyrabiania </p><p>- ciasto nie bylo dobrze wyrobione </p><p>- za niska temperatura piekarnika </p><p></p><p>15. Ciasto opadlo podczas pieczenia </p><p>- za dlugi okres rosniecia, ciasto wyroslo za bardzo i stalo sie za lekkie, za wysokie</p><p>_________________</p><p>Pozdrowienia, </p><p>Ania </p><p>"Happiness is good health and a bad memory." </p><p>- Ingrid Bergman</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="carbonicum, post: 924, member: 3"] pozwalam sobie tutaj ten temat umiescic zeby nie zniknal Autorem jest bajaderka: Drozdzowe ABC: 1. Drozdze powinny byc swieze, jezeli uzywamy suchych to powinny byc przechowywane po otworzeniu opakowania w lodowce. 2. Wszystkie skladniki ciasta powinny byc w temperaturze pokojowej ? zimne skladniki bardzo wydluza czas rosniecia ciasta. 3. Plyn powinien byc odpowiednio cieply, jezeli mieszamy drozdze z plynem to 45-46ºC, a jezeli mieszamy suche drozdze z maka to okolo 50ºC. 4. Miejsce, w ktorym rosnie ciasto powinno byc odpowiednio cieple ? dobrym miejscem do tego jest piekarnik z wlaczona zarowka. Lub mozna rozgrzac piekarnik (najnizsza temperatura) prze 1 minute, wylaczyc I wtedy wlozyc ciasto do rosniecia. Problemy z ciastem drozdzowym: 1. Za gruba skorka - za duzo maki - za krotki okres rosniecia - temperatura piekarnika za niska 2. Ciasto kruszy sie po upieczeniu: - zle i za krotko wyrobione ciasto - dodano za duzo maki - ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu - ciasto roslo za dlugo (szczegolnie drugie rosniecie) - za niska temperatura piekarnika 3. Ciasto ma lekko kwasny smak - ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu i zbyt szybko uroslo - ciasto roslo za dlugo 4. Ciasto nie chce rosnac - plyn uzyty do ciasta byl za zimny - ciasto jest zbyt sztywne I twarde - miejsce, w ktorym rosnie ciasto jest za zimne 5. Ciasto ma ciemne smugi - niezbyt dobrze wymieszane i wyrobione ciasto - miska, w ktorej rosnie ciasto za mocno natluszczona - ciasto nie bylo przykryte podczas rosniecia i powstala twarsza skorka 6. Ciasto po upieczeniu ma nierowne dziury - niedokladne ?odgazowanie? ciasta podczas formowania - ciasto roslo zbyt dlugo przed pieczeniem 7. Ciasto jest wilgotne od spodu po upieczeniu - ciasto zostalo w foremce zbyt dlugo po upieczeniu 8. Ciasto peka na bokach - zbyt goracy piekarnik - ciasto roslo za krotko - zle uformowany bochenek 9. Ciasto peka na wierzchu - ciasto wystyglo bardzo gwaltownie - ciasto bylo bardzo twarde I sztywne przed pieczeniem - ciasto nie bylo dobrze wymieszane I wyrobione 10. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne w srodku i ma grudkowata konsystencje - ciasto jest niedopieczone - za krotki okres rosniecia przed pieczeniem 11. Ciasto po upieczeniu jest ciezkie I zwarte - dodano za duzo maki - niewystarczajacy czas wyrastania - niektore chleby z natury sa ciezsze (z maki razowej czy zytniej) 12. Ciasto nie rumieni sie podczas pieczenia - blacha jest zbyt jasna, blyszczaca i za duza I odbija za duzo ciepla nie pozwalajac na rownomierne rumienienie - za duza blacha w stosunku do piekarnika, co powoduje niewystarczajaca cyrkulacje powietrza 13. Upieczone ciasto ma intensywny zapach i smak drozdzy - ciasto roslo za dlugo - miejsce, w ktorym roslo ciasto bylo za cieple 14. Upieczone ciasto jest suche, kruszy sie I jest grudkowate - za dlugi czas rosniecia (szczegolnie drugi) - dodano za duzo maki podczas wyrabiania - ciasto nie bylo dobrze wyrobione - za niska temperatura piekarnika 15. Ciasto opadlo podczas pieczenia - za dlugi okres rosniecia, ciasto wyroslo za bardzo i stalo sie za lekkie, za wysokie _________________ Pozdrowienia, Ania "Happiness is good health and a bad memory." - Ingrid Bergman [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Drozdzowe ABC
Top
Bottom