- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
3 szkl mąki
1 1/2 szkl mleka
1 szkl cukru
50 g drożdży
5 łyżek stopionego masła
2 łyżki kakao
1 łyżka pokrojonych migdałów
1 łyżka pokrojonych orzechów
1 łyżka rodzynków
3 krople aromatu rumowego
Drożdże rozupścić w 1/2 szkl ciepłego mleka. Dodać 4 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, zostawić do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiać, wlać zaczyn i połączyć z pozostałymi składnikami oprócz bakalii.
Wyrobić ciasto. Dodać bakalie, odstawić do wyrośnięcia.
Blachę keksówkę wyłożyć pergaminem, przełożyć ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok 60 min w 180 st. Sprawdzać patyczkiem.
Dałam mniej cukru i żałuję, bo było dla mnie za mało słodkie
Z bakalii dałam trochę suszonych śliwek pokrojonych, trochę suszonych bananów, rodzynki, skórkę pomarańczową. Dawałam na oko.
Nie dałam za bardzo wyrosnąć

1 1/2 szkl mleka
1 szkl cukru
50 g drożdży
5 łyżek stopionego masła
2 łyżki kakao
1 łyżka pokrojonych migdałów
1 łyżka pokrojonych orzechów
1 łyżka rodzynków
3 krople aromatu rumowego
Drożdże rozupścić w 1/2 szkl ciepłego mleka. Dodać 4 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, zostawić do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiać, wlać zaczyn i połączyć z pozostałymi składnikami oprócz bakalii.
Wyrobić ciasto. Dodać bakalie, odstawić do wyrośnięcia.
Blachę keksówkę wyłożyć pergaminem, przełożyć ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok 60 min w 180 st. Sprawdzać patyczkiem.
Dałam mniej cukru i żałuję, bo było dla mnie za mało słodkie

Nie dałam za bardzo wyrosnąć

