Drożdżowe czekoladowe z bakaliami

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
3 szkl mąki
1 1/2 szkl mleka
1 szkl cukru
50 g drożdży
5 łyżek stopionego masła
2 łyżki kakao
1 łyżka pokrojonych migdałów
1 łyżka pokrojonych orzechów
1 łyżka rodzynków
3 krople aromatu rumowego

Drożdże rozupścić w 1/2 szkl ciepłego mleka. Dodać 4 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, zostawić do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiać, wlać zaczyn i połączyć z pozostałymi składnikami oprócz bakalii.
Wyrobić ciasto. Dodać bakalie, odstawić do wyrośnięcia.

Blachę keksówkę wyłożyć pergaminem, przełożyć ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok 60 min w 180 st. Sprawdzać patyczkiem.

Dałam mniej cukru i żałuję, bo było dla mnie za mało słodkie
icon_mrgreen.gif
Z bakalii dałam trochę suszonych śliwek pokrojonych, trochę suszonych bananów, rodzynki, skórkę pomarańczową. Dawałam na oko.

Nie dałam za bardzo wyrosnąć
icon_redface.gif


drozdzowe.JPG
 

Załączniki

  • drozdzowe.JPG
    drozdzowe.JPG
    53.4 KB · Wyświetleń: 1

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
przenioslam go do prostych drozdzowcow, bo na zaczynie drozdzowym nazywamy umownie takie, ktore potrzebuja troche wiecej czasu.
zaczyn drozdzowy tak jak zakwas musi sobie pofermentowac przez kilka do kilkunastu godzin zanim sie go uzyje do wypieku.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Dziękuję za wyjaśnienie
icon_mrgreen.gif
Dla mnie zaczyn drożdżowy do tej pory to taki, gdzie najpierw trzeba zrobić zaczyn z drożdży
icon_redface.gif

Ale dziękuję
wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy