- Cze 4, 2008
- 1,294
- 0
- 0
Skladniki:
* 800 g dobrej maki pszennej
* 30 g swiezych drozdzy
* 2 cale jajka
* 150 ml cukru
* ok. 330 ml mleka
* 100 g masla
* 1/2 lyzeczki soli
* ok. 3/4 szkl. mlecznych HERSHEY'S KISSES (mozna zastapic mleczna czekolada lub calkiem czyms innym)
Ciasto mozna zarobic recznie, w maszynie lub mikserem.Na samym poczatku rozrabiamy drozdze z odrobina cieplego mleka, 1 lyzeczka cukru i odrobina maki.Gdy podrosna dajemy do miski (u mnie do miski miksera), dodajemy czesc maki, roztrzepane jajka o temperaturze pokojowej, cukier, sol i czesc mleka.Miksujemy na 2 biegu dodajac po trochu reszte maki oraz mleko.Pod koniec dodajemy rowniez miekkie maslo.Zagniatamy okolo 10 minut.Po tym czasie przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia na 1 i 1/2 - 2 godziny.Gdy ciasto podwoi swoja objetosc wykladamy na blat, kilka razy zagniatamy, robimy walek i dzielimy na male rowne porcje ciasta w zaleznosci od wielkosci muffinkowej foremki.Kawalki ciasta rozgniatamy palcami na maly placuszek, na srodek dajemy mala lyzeczke KISSES lub kawaleczek czekolady i zwijamy ciasto w okraglutka kulke.Wkladamy do foremki.Ciasto ma zajmowac polowe wglebienia.Przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objetosci ciasta.Wierzchu ciasta nie potrzeba niczym smarowac.Pieczemy w 190'C przez 20-25 minut.
A to wersja gdy nie mamy muffinkowej foremki, lub gdy tak jak ja nie chcialam czekac az upiecze sie pierwsza porcja i reszte kulek z czekolada wsadzilam to takiej okraglej foremki (kulki ukladamy tak, aby sie nie dotykaly).
Smacznego !
* 800 g dobrej maki pszennej
* 30 g swiezych drozdzy
* 2 cale jajka
* 150 ml cukru
* ok. 330 ml mleka
* 100 g masla
* 1/2 lyzeczki soli
* ok. 3/4 szkl. mlecznych HERSHEY'S KISSES (mozna zastapic mleczna czekolada lub calkiem czyms innym)
Ciasto mozna zarobic recznie, w maszynie lub mikserem.Na samym poczatku rozrabiamy drozdze z odrobina cieplego mleka, 1 lyzeczka cukru i odrobina maki.Gdy podrosna dajemy do miski (u mnie do miski miksera), dodajemy czesc maki, roztrzepane jajka o temperaturze pokojowej, cukier, sol i czesc mleka.Miksujemy na 2 biegu dodajac po trochu reszte maki oraz mleko.Pod koniec dodajemy rowniez miekkie maslo.Zagniatamy okolo 10 minut.Po tym czasie przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia na 1 i 1/2 - 2 godziny.Gdy ciasto podwoi swoja objetosc wykladamy na blat, kilka razy zagniatamy, robimy walek i dzielimy na male rowne porcje ciasta w zaleznosci od wielkosci muffinkowej foremki.Kawalki ciasta rozgniatamy palcami na maly placuszek, na srodek dajemy mala lyzeczke KISSES lub kawaleczek czekolady i zwijamy ciasto w okraglutka kulke.Wkladamy do foremki.Ciasto ma zajmowac polowe wglebienia.Przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objetosci ciasta.Wierzchu ciasta nie potrzeba niczym smarowac.Pieczemy w 190'C przez 20-25 minut.

A to wersja gdy nie mamy muffinkowej foremki, lub gdy tak jak ja nie chcialam czekac az upiecze sie pierwsza porcja i reszte kulek z czekolada wsadzilam to takiej okraglej foremki (kulki ukladamy tak, aby sie nie dotykaly).


Smacznego !