- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej i w oryginale jest ciastem drożdżowym z gruszkami.
Ja dodałam nieco owoców i kruszonkę.
3 szklanki mąki (w przepisie jest mowa o tortowej, ja dałam najzwyklejszą)
2 żółtka
2 czubate łyżki cukru pudru
50 g drożdży
1 szklanka mleka
125 g masła
Cukier waniliowy
Owoce
Gruszki, śliwki, brzoskwinie..
Kruszonka – wedle uznania  . Ja nieopatrznie zrobiłam wg przepisu z Kuchni Polskiej.
Nie kruszyła się ani trochę
, chociaż w smaku była dobra.
80 g masła
Pół szklanki cukru pudru
Pół szklanki mąki
Następnym razem zrobię sprawdzoną wg Sinistry
Na niewielkim ogniu podgrzać mleko z masłem. Przestudzić. Mleko powinno być letnie.
Do przesianej mąki dodać pokruszone drożdże, cukier puder i cukier waniliowy,
wymieszać dokładnie, dodać żółtka. Wlać mleko z masłem. Ciasto wyrobić. Można
mikserem, tak jak ja
Odstawić do wyrośnięcia
Przygotować owoce – obrać, pozbawić pestek / gniazd nasiennych itp.
Pokroić w cząstki / na połówki.
Ciasto przełożyć do tortownicy, na wierzchu poukładać owoce. Powinny przykryć całe
ciasto.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 20 minutach podnieść
temperaturę do 200 stopni i piec aż ciasto będzie rumiane i zacznie odstawiać od boków
tortownicy.
Kilka minut przed końcem pieczenia owoce posypać kruszonką.
Ja dodałam nieco owoców i kruszonkę.
3 szklanki mąki (w przepisie jest mowa o tortowej, ja dałam najzwyklejszą)
2 żółtka
2 czubate łyżki cukru pudru
50 g drożdży
1 szklanka mleka
125 g masła
Cukier waniliowy
Owoce
Gruszki, śliwki, brzoskwinie..
Kruszonka – wedle uznania  . Ja nieopatrznie zrobiłam wg przepisu z Kuchni Polskiej.
Nie kruszyła się ani trochę

80 g masła
Pół szklanki cukru pudru
Pół szklanki mąki
Następnym razem zrobię sprawdzoną wg Sinistry
Na niewielkim ogniu podgrzać mleko z masłem. Przestudzić. Mleko powinno być letnie.
Do przesianej mąki dodać pokruszone drożdże, cukier puder i cukier waniliowy,
wymieszać dokładnie, dodać żółtka. Wlać mleko z masłem. Ciasto wyrobić. Można
mikserem, tak jak ja

Odstawić do wyrośnięcia
Przygotować owoce – obrać, pozbawić pestek / gniazd nasiennych itp.
Pokroić w cząstki / na połówki.
Ciasto przełożyć do tortownicy, na wierzchu poukładać owoce. Powinny przykryć całe
ciasto.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 20 minutach podnieść
temperaturę do 200 stopni i piec aż ciasto będzie rumiane i zacznie odstawiać od boków
tortownicy.
Kilka minut przed końcem pieczenia owoce posypać kruszonką.

Ostatnią edycję dokonał moderator: