- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
zdjęcie ukrojonego, gorącego ciasta
Składniki:
• 20 – 25 g drożdży świeżych
• 1 łyżka cukru
• Ok. 170 ml mleka ciepłego ( z tego połowa do zaczynu)
• 4 łyżki mąki krupczatki – do zaczynu
• 1 szklanka mąki krupczatki
• 1,5 szklanki mąki luksusowej T550 lub tortowej T450
• 2 żółtka + 1 jajko
• 2 łyżki (płaskie) kwaśniej śmietany (22%.)
• 80g masła bardzo miękkiego, na wpół rozpuszczonego
• ½ szklanki cukru
• Cukier wanilinowy lub1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• Szczypta soli
• 200 g suszonych miękkich śliwek (pokroić na mniejsze kawałki)
• Kruszonka
Wykonanie:
Z drożdży, 4 łyżek krupczatki i połowy ciepłego mleka zrobić zaczyn i odstawić do wyrastania.
Do miski robota przesiać mąkę krupczatkę i ½ szklanki mąki pszennej. Dodać szczyptę soli. Żółtka i jajko ubić na „biało” z cukrem, dodając na koniec ekstrakt waniliowy. Dodać do mąki w misie robota oraz wlać pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać mieszadłem-łopatką na dużej prędkości (u mnie 4) około 5 minut. Zmienić mieszadło na hak , do ciasta dosypać resztę mąki i dodać 2 łyżki śmietany. Wyrabiać ok. 5 minut (prędkość 3, 2). Dodać miękkie, na wpół rozpuszczone masło i wyrabiać aż do całkowitego połączenia się ciasta z masłem (prędkość 1). Ciasto powinno odchodzić od ścianek misy.
Śliwki pokrojone na mniejsze kawałki, oprószyć mąką. Dodać do ciasta i wymieszać razem.
Misę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. (ja ustawiam misę w większym naczyniu z bardzo ciepłą wodą).
Przygotować (posmarować masłem) dwie foremki 25x10 lub jedną dużą formę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować prostokąt o szerokości równej długości foremki i zawinąć niczym roladę (gdyby ciasto się trochę kleiło, to należy blat posypać odrobiną mąki). Włożyć do foremek (ciasto stanowi mniej niż połowa foremki), posmarować białkiem lub mlekiem skondensowanym i posypać kruszonką, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Powinno wyrosnąć prawie do brzegów foremki.
Pieczemy ok. 45 minut (to zależy od piekarnika) w 180 stopniach