Drożdżówki z jabłkiem i serem

Gladys

Member
Maj 13, 2009
5
0
0
ciasto:
ok 200ml mąki
50g masła
5 łyżek łyżki cukru
aromat waniliowy
jajko
cynamon zmielony
ok 600-800ml mąki (w ml, bo ja robiłam kubkami, nie na wagę) - tzn najpierw mniej mąki, a potem dodawać, jak za mało
drożdże (ok 12g)

farsz:
jabłko:
jabłko w ósemki, wyciąć pestki
ok łyżeczka masła
ok łyżeczka cykru
cynamon

serek:
kogel mogel z 1 żółtka i cukru (jakieś 3-4 łyżki)
twaróg - ok 150g

procedurę wykonania skopiuję z grubsza z bloga, gdzie ten przepis umieściłam:
CIASTO

W garnku zagrzałam kubek mleka i ok 1/4 kostki masła, dodałam zmielony cynamon, trochę cukru (ze 3 łyżki) i aromat waniliowy. Zagrzałam do stopienia masła, żeby mleko było ciepłe, ale nie gorące i wlałam do maszyny. Wbiłam też jajko - dlatego mleko nie mogło byc za gorące - żeby się białko nie ścięło.

Potem wymieszałam 3 kubki mąki i kilka łyżek cukru i wsypałam do maszyny. Dorzuciłam na wierzch jakieś 10-15g świeżych drożdzy, pokruszonych. Ustawiłam maszynę na wyrabianie ciasta (u mnie program się nazywa 'makaron') i poszło. W trakcie okazało się, że ciasto wychodzi za rzadkie, więc musiałam dosypać ok 1/2 kubka mąki. Ciasto się wyrobiło (15 minut, kocham tę maszynę) i sobie rosło spokojnie.

JABŁKO

W tym czasie dopadłam jabłko, umyłam i pokroiłam na ósemki. Nie obierałam, bo tak. Ten garnek, w którym było mleko z masłem - pamiętacie? Dodałam tam jeszcze łyżeczkę cukru, trochę masła, cynamonu, całość stopiłam i wrzuciłam cząstki jabłka - chwilę podsmażyłam, zeby złapały cukier, ale się nie rozwaliły i zostawiłam.

SEREK

Jeszcze serek. Kogel mogel z cukrem, mikserem je na gładka masę i po kawałku domiksowywać biały ser.

FORMOWANIE

Ciasto wyrosło. Trochę je rękami powygniatałam i odrywając kawałki ciasta uformowałam kulki (o średnicy na oko 4-5 cm). Kulki rozpłaszczyłam i układałam na nich po kawałku jabłka i łyżce serka, zamykając ciasto jak pierogi, układałam na blasze (na papierze do pieczenia) 'szwem' do góry. Na koniec sięgnęłam (ręką) do dna garnuszka po jabłkach i resztką masła, już tężejącego trochę, wymieszanego z cukrem i tym sokiem, co je owoce trochę puściły posmarowałam bułki po wierzchu.

PIECZENIE

Rosły sobie w piekarniku, wyłaczonym, ok pół godziny. Potem włączyłam piekarnik - kolejne pół godziny sie piekły w 170-180 stopniach. Potem jeszcze chwilę dochodziły, ale niedługo.
 

Załączniki

  • wpiecu.JPG
    wpiecu.JPG
    51 KB · Wyświetleń: 0
  • kawa_bu_y.JPG
    kawa_bu_y.JPG
    56.6 KB · Wyświetleń: 0
  • ca_abu_a.JPG
    ca_abu_a.JPG
    77.1 KB · Wyświetleń: 0

Gladys

Member
Maj 13, 2009
5
0
0
Eklerek @ 14 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=855426Aaaaa... A ja w szpitalu się żywię okropnymi obiadami. ;(
uuu, współczuję
icon_sad.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Gladys @ 14 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=855436jasne że mleka, mój błąd, juz poprawiam. Dzięki
icon_smile.gif


tzn poprawiłabym, jakbym wiedziała jak :/
Pewnie jako zupełne nowy użytkownik nie masz jeszcze takiej możliwości, ale zawsze możesz poprosić moderatorkę.
icon_smile.gif


A nadzienie z jabłek i sera jest bardzo udanym pomysłem - robiłam kiedyś takie drożdżówki i bardzo mi taki mariaż posmakował
lecker.gif
Zresztą stosuję często do naleśników - biały ser na słodko + prażone jabłko w cynamonie, mniam!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy