- Maj 17, 2007
- 415
- 0
- 0
DROŻDZÓWKI Z SEREM I DŻEMEM :
Przepis wart polecenia, jednak uprzedzam - to nie są drożdżówki z białej mąki, zatem nie ma co porównywać ich do drożdżówek np. ze zdjęć na blogu Bei (a w tych się zakochałam), z przepisu autorstwa BeatySz. IMHO są bardzo smaczne i zdrowe
Składniki:
- 3 białka,
- pół szklanki mleka 0,5%
- łyżka fruktozy/ksylitolu (jest najzdrowszym cukrem naturalnym, brzozowym o IG=8)
- szczypta soli,
- 500g mąki pp
- kostka sera białego chudego i przyprawy do niego np. fruktoza/ksylitol, wanilia itp.
- pół paczki drożdży w proszku
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, fruktozę i sól, dodać 3 łyżki mąki i poczekać kilka minut.
W międzyczasie ubić białka, dodać do nich zaczyn, chwilę poczekać, dodawać powoli mąkę i mieszać.
Po dodaniu całej mąki ciasto nie powinno kleić się do rąk. Postawić na chwilę w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotować nadzienie do bułeczek (np. ser + dodatki lub dżem z fruktozą, ja dałam niesłodzony śliwkowy dżem z całymi owocami - gęsty i bardzo smaczny). Urywać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć, położyć na środek nieco nadzienia, zakleić, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180-200 stopniach przez 20 minut.
Smacznego!
***Przepis pochodzi z Internetu i nie mam do niego praw autorskich
***
Przepis wart polecenia, jednak uprzedzam - to nie są drożdżówki z białej mąki, zatem nie ma co porównywać ich do drożdżówek np. ze zdjęć na blogu Bei (a w tych się zakochałam), z przepisu autorstwa BeatySz. IMHO są bardzo smaczne i zdrowe
Składniki:
- 3 białka,
- pół szklanki mleka 0,5%
- łyżka fruktozy/ksylitolu (jest najzdrowszym cukrem naturalnym, brzozowym o IG=8)
- szczypta soli,
- 500g mąki pp
- kostka sera białego chudego i przyprawy do niego np. fruktoza/ksylitol, wanilia itp.
- pół paczki drożdży w proszku
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, fruktozę i sól, dodać 3 łyżki mąki i poczekać kilka minut.
W międzyczasie ubić białka, dodać do nich zaczyn, chwilę poczekać, dodawać powoli mąkę i mieszać.
Po dodaniu całej mąki ciasto nie powinno kleić się do rąk. Postawić na chwilę w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotować nadzienie do bułeczek (np. ser + dodatki lub dżem z fruktozą, ja dałam niesłodzony śliwkowy dżem z całymi owocami - gęsty i bardzo smaczny). Urywać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć, położyć na środek nieco nadzienia, zakleić, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180-200 stopniach przez 20 minut.
Smacznego!
***Przepis pochodzi z Internetu i nie mam do niego praw autorskich
Ostatnią edycję dokonał moderator: