- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
2,5 dag drożdży świeżych
2,5-3 szklanki (o poj. 250 ml) mąki
3/4 -1 szkl. ciepłego mleka
2 czubate łyżki cukru
ok. 5-6 dag masła ( 1/5 kostki 250 dag)
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
Drożdże rozpuścić w części mleka z cukrem, drugą część mleka bardziej podgrzać i rozpuścić w niej masło, przestudzić. Ja wyrabiałam ciasto w maszynie, ale można mikserem albo ręką ( ja dałam najpierw dwie szklanki mąki a potem w miarę wyrabiania dosypywałam resztę stopniowo, tak aby uzyskać niezbyt gęste ciasto, ale i nie za rzadkie). Zostawić do wyrośnięcia. Wyjąć na stolnicę posypaną nieco mąką. Zagnieść delikatnie wgniatając w razie potrzeby jeszcze troszkę mąki ( tak aby było plastyczne) rozwałkować na prostokąt 25x45 cm, posmarować miękkim masłem i posypać bakaliami lub posypać bakaliami wymieszanymi z kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru.
Zwinąć ciasto w roladę, zlepić jej dwa końce tak aby uformować okrąg.
Ułożyć na blasze i ponacinać brzegi jak na zdjęciu:
nacięte części lekko przekręcić i nieco spłaszczyć
.
Odstawić do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym białkiem lub całym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na rumiano sprawdzając patyczkiem ( u mnie to jest 30-45 minut w temp 200-250 stopni,mam raczej zepsuty termometr, piekę na wyczucie!))
Po ostygnięciu można polukrować. Ja zrobiłam lubier ze szklanki cukru pudru rozmieszanego z 1-2 łyżkami mleka i olejkiem migdałowym.
2,5-3 szklanki (o poj. 250 ml) mąki
3/4 -1 szkl. ciepłego mleka
2 czubate łyżki cukru
ok. 5-6 dag masła ( 1/5 kostki 250 dag)
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
Drożdże rozpuścić w części mleka z cukrem, drugą część mleka bardziej podgrzać i rozpuścić w niej masło, przestudzić. Ja wyrabiałam ciasto w maszynie, ale można mikserem albo ręką ( ja dałam najpierw dwie szklanki mąki a potem w miarę wyrabiania dosypywałam resztę stopniowo, tak aby uzyskać niezbyt gęste ciasto, ale i nie za rzadkie). Zostawić do wyrośnięcia. Wyjąć na stolnicę posypaną nieco mąką. Zagnieść delikatnie wgniatając w razie potrzeby jeszcze troszkę mąki ( tak aby było plastyczne) rozwałkować na prostokąt 25x45 cm, posmarować miękkim masłem i posypać bakaliami lub posypać bakaliami wymieszanymi z kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru.

Zwinąć ciasto w roladę, zlepić jej dwa końce tak aby uformować okrąg.

Ułożyć na blasze i ponacinać brzegi jak na zdjęciu:

nacięte części lekko przekręcić i nieco spłaszczyć

Odstawić do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym białkiem lub całym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na rumiano sprawdzając patyczkiem ( u mnie to jest 30-45 minut w temp 200-250 stopni,mam raczej zepsuty termometr, piekę na wyczucie!))


Po ostygnięciu można polukrować. Ja zrobiłam lubier ze szklanki cukru pudru rozmieszanego z 1-2 łyżkami mleka i olejkiem migdałowym.
