- Sie 14, 2005
- 944
- 0
- 0
Przerobiłam niepewnie 1/2 porcji maślankowego Tobatki na prawie Dukanowe. Wyszło niespodziewanie pyszne, puszyste i miękkie ciasto.
Zapisuję proporcje takie, jak robiłam. Wyszły mi 2 maleńkie tortownice (10 i 13 cm). Jak ktoś ma 20 cm, to będzie w sam raz. W mojej 23 cm. wydawało mi się, że będzie za mało ciasta.)
2/3 szkl. kefiru (można maślankę dać, albo jogurt nat.)
1/4 szkl. fruktozy (no tego nie umiem przeliczyć na słodzik, ale w przepisie Tobatki na 1/2 porcji powinno być 1/2 szkl. cukru, to trzeba sobie zamienić na słodzik)
2 jajka
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej (zastąpić skrobią kukurydzianą)
4 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki otrębów pszennych
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Najpierw trzeba nagrzać piekarnik do 180 st.C.
Potem wymieszałam suche składniki, dodałam wymieszane mokre. Połączyłam. Wlałam do form. Piekłam 35 minut.
Szybkie i pyszne!
Jutro, przy świetle zrobię zdjęcie, to pokażę.
Dodaję zdjęcia. Widać dziurki, ładnie rośnie.
Zapisuję proporcje takie, jak robiłam. Wyszły mi 2 maleńkie tortownice (10 i 13 cm). Jak ktoś ma 20 cm, to będzie w sam raz. W mojej 23 cm. wydawało mi się, że będzie za mało ciasta.)
2/3 szkl. kefiru (można maślankę dać, albo jogurt nat.)
1/4 szkl. fruktozy (no tego nie umiem przeliczyć na słodzik, ale w przepisie Tobatki na 1/2 porcji powinno być 1/2 szkl. cukru, to trzeba sobie zamienić na słodzik)
2 jajka
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej (zastąpić skrobią kukurydzianą)
4 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki otrębów pszennych
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Najpierw trzeba nagrzać piekarnik do 180 st.C.
Potem wymieszałam suche składniki, dodałam wymieszane mokre. Połączyłam. Wlałam do form. Piekłam 35 minut.
Szybkie i pyszne!

Jutro, przy świetle zrobię zdjęcie, to pokażę.
Dodaję zdjęcia. Widać dziurki, ładnie rośnie.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: