Duńska pasta twarożkowo-jajeczna

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Przepis na tą pastę-sos znajduje się w książce " Toutes les saveurs - Cuisine Danoise." Editorial Escudo de Oro, S.A.
Przygotowałam ją z okazji Tygodnia Skandynawskiego do ziemniaczków po duńsku. Będzie dobra również w roli pasty kanapkowej.

DSC_0540.JPG

1 serek twarożkowy ( u mnie Pilos 250g)
1 jajko ugotowane na twardo
dymka ze szczypiorem
mały ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz do smaku

Ugotowane jajko oraz dymkę posiekać, dodać do twarożku wraz z resztą składników, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Załączniki

• DSC_0540.JPG
    DSC_0540.JPG
    93.4 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiłabym już dzisiaj, tylko nie miałam odpowiedniego twarożku, a zrobiło się póżno. Jutro bedzie pasta. Podzielę się wrażeniami.

Cynamon

Member
Lut 5, 2009
779
0
0
Robiłam coś podobnego, co się nazywało pastą jajeczną po prostu, z tym, że było z majonezem i porem, zamiast cebulki. Wyśmienite do chleba.
Teraz na pewno zastąpię majonez serkiem twarożkowym
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Kiedy rano wychodziłam do sklepu, pamiętałam o serku. No i pasta zrobiona. Mnie smakuje wyśmienicie. Namawiam do zrobienia. Mi, przepis jest genialny w swojej prostocie i bardzo smakowity w efekcie. Podziękowania
lecker.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Seniorko, ogromnie się cieszę
icon_biggrin.gif

Zacytuję tutaj opinię, jaką Anuc wyraziła na swoim blogu:

CYTATZ moich skromnych jak na razie obserwacji wynika, że desery z tamtych okolic się charakteryzują się tym, że często są szybkie tudzież robione z banalnych składników, a efekt okazuje się zaskakujący.
Ja bym te słowa odniosła do kuchni skandynawskiej wogóle. Np. te karmelizowane ziemniaczki: takie proste, może nawet "banalne", ale zarazem jakie oryginalne i efektowne w smaku. Podobnie jest z tą pasta - prosta i dobra
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Guciu, ogromnie się cieszę
freu.gif
anbetung.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy