Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Dwa chleby dyniowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sylwia18" data-source="post: 205267" data-attributes="member: 778"><p><strong>Dwa chleby dyniowe</strong></p><p></p><p>25dag mąki żytniej zwykłej (nie razowej)</p><p>75dag mąki pszennej zwykłej</p><p>1/2 szklanki otrąb pszennych</p><p>2 łyżki suszonej bazylii</p><p>1 łyzka sdoli</p><p>1 szklanka dyni utartej na tarce o dużych oczkach</p><p>0k. 500ml wody</p><p>10 dag drożdzy</p><p>1/2 szklanki wody</p><p>2łyżki oleju z pestek dyni</p><p>5 dag łuskanych pestek dyni</p><p>1 łyzeczka cukru</p><p></p><p>Drozdże rozpuszczamy w pół szkalnki wody z dodatkiem cukru i odstawiamy- najlepiej w ciepłe miejsce. W tym czasie łaczymy na sucho mąke z otrebami, bazylią i solą, dobrze mieszamy, dodajemy utartą dynię, letnnia wodę, olejek z pestek dyni. Wyrabiamy z dodatkiem rozpuszczonych drożdzy tak, aby ciasto nabrało jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 30min, następnie rekoma dobrze posmarowanymi olejem rozdzielamy ciasto na pół, kładziemy na wysmarowanej olejem blasze, a jezeli ciasto wyjdzie nam rzadsze, wkładamy do wysmarowanych olejem głebszych foremek. Po wierzchu posypujemy pestkami dyni. Wkładamy do zimnego piekarnika nastawionego na 200stopni i pieczemy około 50 min,az będzie dobrze zrumieniony.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sylwia18, post: 205267, member: 778"] [B]Dwa chleby dyniowe[/B] 25dag mąki żytniej zwykłej (nie razowej) 75dag mąki pszennej zwykłej 1/2 szklanki otrąb pszennych 2 łyżki suszonej bazylii 1 łyzka sdoli 1 szklanka dyni utartej na tarce o dużych oczkach 0k. 500ml wody 10 dag drożdzy 1/2 szklanki wody 2łyżki oleju z pestek dyni 5 dag łuskanych pestek dyni 1 łyzeczka cukru Drozdże rozpuszczamy w pół szkalnki wody z dodatkiem cukru i odstawiamy- najlepiej w ciepłe miejsce. W tym czasie łaczymy na sucho mąke z otrebami, bazylią i solą, dobrze mieszamy, dodajemy utartą dynię, letnnia wodę, olejek z pestek dyni. Wyrabiamy z dodatkiem rozpuszczonych drożdzy tak, aby ciasto nabrało jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 30min, następnie rekoma dobrze posmarowanymi olejem rozdzielamy ciasto na pół, kładziemy na wysmarowanej olejem blasze, a jezeli ciasto wyjdzie nam rzadsze, wkładamy do wysmarowanych olejem głebszych foremek. Po wierzchu posypujemy pestkami dyni. Wkładamy do zimnego piekarnika nastawionego na 200stopni i pieczemy około 50 min,az będzie dobrze zrumieniony. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Dwa chleby dyniowe
Top
Bottom