- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis pochodzi z książki 'Ciasta i ciastka' seria Le cordon Bleu Kuchnia Domowa wyd.Konemann i pierwotnie słuzył jako spód do tarty.Robiłam go kilka razy i spokojnie może służyć za spód do mazurka
200 g mąki
duża szczypta soli
70 g masła schłodzonego
80 g cukru pudru
1 jajko lekko roztrzepane
1-2 kropli esencji lub aromatu waniliowego
Przesiać mąkę i sól do miski,wkroić masło w drobnych kawałkach.Rozetrzeć
masło w mące do konsystencji piasku.Dodac cukier,wymieszać.Zrobić wgłebienie
w środku i wlać jajko z aromatem.Połączyć wszystko dodając zimnej wody jeżeli
wyjdzie za suche,lub trochę maki jak zbyt mokre.Uformować kulę i schłodzić 20
minut.
Wysmarowac miękkim masłem płytką formę z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm.
Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości 3
mm.Włożyc je do formy i następnie schłodzić w lodówce ok.30 min.Rozgrzać
piekarnik do 190 stopni.Piec spód ciasta 10 minut kładąc uprzednio na nim
papier do pieczenia z fasolą lub grochem.Wyjąć fasolę i papier i dopiekać na
następne 5-10 min.dopóki środek się nie przyrumieni.Wyjąć i pozostawić do
przestudzenia.
----------------------------------------------------------------------------------
Przepis pochodzi z książki M.Łebkowskiego 'Przysmaki polskiego stołu'
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany
Posiekać masło z maka i cukrem.Palcami rozetrzeć grudki,dodać żółtko i śmietanę.Zagnieść ciasto,uformować w kulę,owinąć folią i schłodzic w lodówce.Na wysypanej mąka stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 5 mm.wyłozyć nim dwie formy,ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w temp.200 stopni.
200 g mąki
duża szczypta soli
70 g masła schłodzonego
80 g cukru pudru
1 jajko lekko roztrzepane
1-2 kropli esencji lub aromatu waniliowego
Przesiać mąkę i sól do miski,wkroić masło w drobnych kawałkach.Rozetrzeć
masło w mące do konsystencji piasku.Dodac cukier,wymieszać.Zrobić wgłebienie
w środku i wlać jajko z aromatem.Połączyć wszystko dodając zimnej wody jeżeli
wyjdzie za suche,lub trochę maki jak zbyt mokre.Uformować kulę i schłodzić 20
minut.
Wysmarowac miękkim masłem płytką formę z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm.
Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości 3
mm.Włożyc je do formy i następnie schłodzić w lodówce ok.30 min.Rozgrzać
piekarnik do 190 stopni.Piec spód ciasta 10 minut kładąc uprzednio na nim
papier do pieczenia z fasolą lub grochem.Wyjąć fasolę i papier i dopiekać na
następne 5-10 min.dopóki środek się nie przyrumieni.Wyjąć i pozostawić do
przestudzenia.
----------------------------------------------------------------------------------
Przepis pochodzi z książki M.Łebkowskiego 'Przysmaki polskiego stołu'
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany
Posiekać masło z maka i cukrem.Palcami rozetrzeć grudki,dodać żółtko i śmietanę.Zagnieść ciasto,uformować w kulę,owinąć folią i schłodzic w lodówce.Na wysypanej mąka stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 5 mm.wyłozyć nim dwie formy,ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w temp.200 stopni.
Ostatnią edycję dokonał moderator: