Dwukolorowe

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
Ciasteczka dwukolorowe
Data: 15-04-2006
Czas przyrządzania (gg:mm): 03:00
Kategoria: CIASTECZKA.
Ilość porcji: 60
Ocena: bardzo smaczny
Składniki:
40 dag masła
20 dag cukru -- puder
55 dag mąki pszennej
5 łyżek kakao -- czubatych
1 szczypta soli
1 sztuka białka -- do sklejania

Z podanych składników (bez białka i kakao) zagnieść ciasto.Podzielić na połowę.Do jednej części dodać kakao_Obie połówki wstawić na godzinę do lodówki.Rozwałkować na płaty 6-8 mm grubości.Pokroić na pasy i sklejać parami (jasny z ciemnym). Robić różne "bloki". Wstawić na 1,5 godziny do lodówki.Kroić w poprzek na cienkie plastry.Piec ok. 12 minut w 180 st.C.
Wzory ciasteczek to np. szachownica (4x3) lub paseczki (4) owinięte jednym kolorem ciasta lub dwukolorowe "ślimaczki".Można wymyślać inne.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzieki :mrgreen:
Na pewno wypróbuję w najblizszym czasie ;)
One mają przypominać owale, czy prostokąty? Na razie zaganiam moją wyobraźnię abstrakcyjna do roboty :roll:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Jobi :mrgreen: - Ty to potrafisz zachecić do swoich wypieków :cheers:
Ale oczywiście jesteś świadoma, ze i ciebie w pozwie o odszkodowanie za uszczerbek na urodzie uwzględnie? ;) :mrgreen:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A więc zdaję relację.... :roll:

Ciasteczka zrobione. Masa wyszła mi dość miękka (biała), kakaowa trochę za twarda. Ciasto ogółem bardzo kruche, trzeba mieć odrobinę zwinności by nim operować - ale spotkałam się już z bardziej denerwującymi i dokucznymi ;)
Darowałam sobie te długogodzinne trzymanie w lodówce po uformowaniu ciastek, wsiepnęłam je do zamrażalnika gdzie grzecznie zamarzły na kość. Piekłam w 200st.C i nie 12 - a 35 min... (może za duże ciastka zrobiłam).
Wyjmuje się je złote acz jeszcze bardzo plastyczne, po ostygnięciu "sztywnieją". Smak - IMHO przeciętny, trochę za bardzo mi tłuszczem jadą i zdecydowanie coś w nich brakuje. Nie jest to jednak przepis do kosza, potrzebuje raczej dopieszczenia. Może jakbym dodała jakowyś zapach?
Aha, piekłam na margarynie bo mi masło wyjedli, więc i tu mogę się dopatrywać swojego niedociągnięcia.
Ogólnie do herbatki są ok :mrgreen:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ups...dopiero sobie przypomniałam, że miałam zdjęcia dodać...sorka
Tak wyglądają w moim wykonaniu (ja lubie wszystko co duże ;) )
ciastka3xb.jpg

ciastka25gd.jpg

:mrgreen: :dump:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
przepysznie wyglądają!!

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
przepysznie wyglądają!!
E tam, ściemniasz :lol: Matka natura nie dała mi zdolnosci plastycznych :mrgreen:

A co do ciastek, to zapomniałam dodać, że długo zachowują świeżość, jadłam je po 1,5 tyg i były ok. ;) Nawet bardziej mi smakowały :dump:

Jobi - twoje wyglądały podobnie?

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy