- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Naprawdę pyszny sernik , jest bardzo delikatny , nie za słodki , lekko kwaskowy , pachnący , pyszny
przepis można tu po angielsku znaleźć , ja korzystałam z przepisu zamieszczonego tu na Fuzji Smaku
Dwuwarstwowy sernik truskawkowy
na podstawie przepisu Marthy Stewart, z magazynu Living/lato 2010
2 jajka
750g truskawek
1/2 szklanki cukru ( ja dałam 2/3 szklanki cukru pudru )
750g kremowego serka (ja użyłam Delficko )
250g serka mascarpone
nasiona z jednej laski wanilii
225g ciastek Digestive bez czekolady +3 łyżki rozpuszczonego masła
3 łyżki syropu kukurydzianego (zastąpiłam 2 łyżkami zwykłego miodu)
Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć owoce i skropić miodem , wstawić do piekarnika- temperatura 150 stopni . Piec przez około godzinę- półtorej do czasu, gdy nieco zmniejszą swoją objętość i puszczą sok. Wraz z sokiem rozgnieść owoce widelcem w miseczce i odstawić do wystudzenia.
W tym czasie przygotować spód: ciastka rozgnieść wałkiem lub zmiksować blenderem, połączyć z rozpuszczonym, ostudzonym masłem i wyłożyć masą równomiernie tortownicę o średnicy 21-22cm. ( u mnie tortownica ciut większa bo ma chyba 24 cm)
Ciastkami nie pokrywać brzegów tortownicy. Odstawić do lodówki na dłuższą chwilę po czym podpiec, aby się lekko zrumienił, w temperaturze ok. 180 stopni.
Przygotować masę serową : 750g sera zmiksować, aby nabrał kremowej konsystencji. Następnie dodać stopniowo cukier oraz 1/4 łyżeczki soli. Miksować do połączenia, po czym pojedynczo dodać jajka. Potem dodać nasiona wanilii (można użyć kilku kropli ekstraktu waniliowego) oraz serek mascarpone. Miksować jeszcze około trzech minut, do czasu gdy wszystko dokładnie się razem połączy i w masie nie będzie żadnych grudek.
Cztery szklanki masy serowej połączyć mikserem z przestudzonymi truskawkami. Masę truskawkową wylać na podpieczony spód, wygładzić. Na wierzch wykładać białą masę serową tak, aby nie połączyć obu warstw (na początku będzie to dość kłopotliwe, im więcej masy serowej dodacie tym łatwiej będzie wam ją rozprowadzać). Formę dwukrotnie owinąć folią aluminiową i wstawić do naczynia żaroodpornego (lub zwyczajnej blaszki do pieczenia). Zalać do połowy wysokości tortownicy wrzącą wodą i wstawić do piekarnika
Ja nie piekłam w kąpieli, a w opaskach mokrych gazet wg metody co podała Joanna, ale od raz wstawałam do piekarnika o temperaturze 160 stopni i nie wyciągałam w trakcie, aby jeszcze raz moczyć opaski , tylko ,że warstwa mokrych opasek była potrójna.
Piec przez ok. godzinę.
Po tym czasie wyciągnąć sernik z wody, piekarnika , odstawić do ostygnięcia. Gdy przestygnie, wstawić na minimum cztery godziny do lodówki, przy czym najlepiej jest pozostawić go na całą noc.
Ja przed podaniem ozdobiłam odrobiną topionej białej czekolady


przepis można tu po angielsku znaleźć , ja korzystałam z przepisu zamieszczonego tu na Fuzji Smaku
Dwuwarstwowy sernik truskawkowy
na podstawie przepisu Marthy Stewart, z magazynu Living/lato 2010
2 jajka
750g truskawek
1/2 szklanki cukru ( ja dałam 2/3 szklanki cukru pudru )
750g kremowego serka (ja użyłam Delficko )
250g serka mascarpone
nasiona z jednej laski wanilii
225g ciastek Digestive bez czekolady +3 łyżki rozpuszczonego masła
3 łyżki syropu kukurydzianego (zastąpiłam 2 łyżkami zwykłego miodu)
Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć owoce i skropić miodem , wstawić do piekarnika- temperatura 150 stopni . Piec przez około godzinę- półtorej do czasu, gdy nieco zmniejszą swoją objętość i puszczą sok. Wraz z sokiem rozgnieść owoce widelcem w miseczce i odstawić do wystudzenia.
W tym czasie przygotować spód: ciastka rozgnieść wałkiem lub zmiksować blenderem, połączyć z rozpuszczonym, ostudzonym masłem i wyłożyć masą równomiernie tortownicę o średnicy 21-22cm. ( u mnie tortownica ciut większa bo ma chyba 24 cm)
Ciastkami nie pokrywać brzegów tortownicy. Odstawić do lodówki na dłuższą chwilę po czym podpiec, aby się lekko zrumienił, w temperaturze ok. 180 stopni.
Przygotować masę serową : 750g sera zmiksować, aby nabrał kremowej konsystencji. Następnie dodać stopniowo cukier oraz 1/4 łyżeczki soli. Miksować do połączenia, po czym pojedynczo dodać jajka. Potem dodać nasiona wanilii (można użyć kilku kropli ekstraktu waniliowego) oraz serek mascarpone. Miksować jeszcze około trzech minut, do czasu gdy wszystko dokładnie się razem połączy i w masie nie będzie żadnych grudek.
Cztery szklanki masy serowej połączyć mikserem z przestudzonymi truskawkami. Masę truskawkową wylać na podpieczony spód, wygładzić. Na wierzch wykładać białą masę serową tak, aby nie połączyć obu warstw (na początku będzie to dość kłopotliwe, im więcej masy serowej dodacie tym łatwiej będzie wam ją rozprowadzać). Formę dwukrotnie owinąć folią aluminiową i wstawić do naczynia żaroodpornego (lub zwyczajnej blaszki do pieczenia). Zalać do połowy wysokości tortownicy wrzącą wodą i wstawić do piekarnika
Ja nie piekłam w kąpieli, a w opaskach mokrych gazet wg metody co podała Joanna, ale od raz wstawałam do piekarnika o temperaturze 160 stopni i nie wyciągałam w trakcie, aby jeszcze raz moczyć opaski , tylko ,że warstwa mokrych opasek była potrójna.
Piec przez ok. godzinę.
Po tym czasie wyciągnąć sernik z wody, piekarnika , odstawić do ostygnięcia. Gdy przestygnie, wstawić na minimum cztery godziny do lodówki, przy czym najlepiej jest pozostawić go na całą noc.
Ja przed podaniem ozdobiłam odrobiną topionej białej czekolady

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: