- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Dynia jest niesamowita - zarówno w postaci obiadowej na słono jak i w postaci konfitury. Zostałam obdarowana tym cudownym warzywem i z radością robię ją w wielu wariantach. Uwielbiam ją nie tylko z powodu smaku ale także ze względu na jej fantastyczny kolor!
z podanych składników wychodzi 4-5 sporych porcji
ok. 1 kg dyni (zważonej po odcięciu skórki i wydrążeniu)
2 cebule
chlapka oleju
sól, pieprz, papryka
mały kubeczek śmietany
Obraną i wydrążoną dynię pokrój w grubą kostkę a cebulę w półplasterki.
W dużej patelni rogrzej olej i podsmaż w nim cebulę. Gdy zmięknie dodaj dynię, zamieszaj i duś pod przykryciem około 12 minut by zmiękła. Jeśli to potrzebne, dolej łyżkę - dwie wody.
Do śmietany dodaj przyprawy, wymieszaj i gdy dyna jest już miękka - ale nie rozgotowana - dodaj śmietanę, wymieszaj i nakładaj na talerze.
U nas jako samodzielny obiad, chłopaki jedzą wraz z mięskiem/kotletem/kiełbaską a my, dziewczyny, wolimy samodzielnie.
tu przed dodaniem śmietany
Jak dla mnie mogłoby zostać bez śmietany, sama uduszona z cebulą jest pyszna
z podanych składników wychodzi 4-5 sporych porcji
ok. 1 kg dyni (zważonej po odcięciu skórki i wydrążeniu)
2 cebule
chlapka oleju
sól, pieprz, papryka
mały kubeczek śmietany
Obraną i wydrążoną dynię pokrój w grubą kostkę a cebulę w półplasterki.
W dużej patelni rogrzej olej i podsmaż w nim cebulę. Gdy zmięknie dodaj dynię, zamieszaj i duś pod przykryciem około 12 minut by zmiękła. Jeśli to potrzebne, dolej łyżkę - dwie wody.
Do śmietany dodaj przyprawy, wymieszaj i gdy dyna jest już miękka - ale nie rozgotowana - dodaj śmietanę, wymieszaj i nakładaj na talerze.
U nas jako samodzielny obiad, chłopaki jedzą wraz z mięskiem/kotletem/kiełbaską a my, dziewczyny, wolimy samodzielnie.
tu przed dodaniem śmietany

Jak dla mnie mogłoby zostać bez śmietany, sama uduszona z cebulą jest pyszna

Ostatnią edycję dokonał moderator: