- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Mam trzy przepisy na dynię marynowaną. Pierwszy z nich nazywa się nie wiem dlaczego "Dynia marynowana luksusowa". Przepis mam od teściowej, która robiła to każdej jesieni. Robiłam i ja przed laty i bardzo dobre to było ale przez ten czas dorobiłam się innego przepisu, już bez luksusu w nazwie, za to też bez tracenia czasu bez potrzeby.
Dynia marynowana luksusowa:
1 dynia średnia , pokrojona w dość dużą kostkę > Włożyć do garnka, zalać 2 l wrzącej wody i zagotować na malutkim ogniu przez 1 minutę. To jest ważne żeby nie dłużej, ale żeby wrzało. Wodę odcedzić, zmierzyć, uzupelnić ilość do 2 litrow. Dodać:
1 litr octu 10%
2 kg cukru
goździki
cynamon na czubek łyżeczki
Zagotować, zalać dynię, zostawić na 24 h. Po 24 h to samo: odcedzić, zagotować, zalać dynię. Na trzeci dzień to samo. Po wystudzeniu nakładać dynie do słoiczków, zakręcić i podobno można nie pasteryzować ale ja jednak zagotowywałam tylko tyle, żeby złapało.
Dynia marynowana zwyczajnaprzepis pochodzi ze starej książki "Dobra kuchnia" wy. Watra z 1990 r
1 kg dyni
3 szkl wody
40 dkg cukru
1/4 szkl octu 6% (w przepisie, ja daję 10%)
gożdziki, cynamon
Dynię pokroić w kostkę lub wydrążyc łyżeczką kulki, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, ułożyć w słojach. Z wody, cukru, octu i przypraw ugotować zalewę i gorącą zalać dynię w słoikach. Pasteryzować 20 min. Ja jednak pasteryzuję krócej znacznie, 10 min to jest wszystko.
Trzeci przepis to słodka marynata z dyni z książki K. Pyszkowskiej i D. Zimnickiej "Kuchnia na cztery pory roku"
1 kg dyni
przyprawy: goździki, cynamon, skórka z cytryny
zalewa: 3 szkl wody, 70 dkg cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szkl 1/2 szkl octu 10% lub 1 pełna łyżeczka kwasku cytrynowego.
Po obraniu dynię pokroić w równe kostki albo wydrążyć kulki. Z połowy ilości cukru i wody ugotować syrop. Dynię wkładać partiami do syropu, obgotować, odsączyć.Od razu po odcedzeniu układać w słoikach.
Do syropu wsypać resztę cukru, zagotować, dodać ocet lub kwasek. Do każdego słoika wkładać po 2-3 goździki , kawałki cynamonu i skórki cytryny. Gorącym syropem zalać dynię w słoikach. Pasteryzować 20 min.
Nie używać cynamonu w proszku tylko kory.
Dynia marynowana luksusowa:
1 dynia średnia , pokrojona w dość dużą kostkę > Włożyć do garnka, zalać 2 l wrzącej wody i zagotować na malutkim ogniu przez 1 minutę. To jest ważne żeby nie dłużej, ale żeby wrzało. Wodę odcedzić, zmierzyć, uzupelnić ilość do 2 litrow. Dodać:
1 litr octu 10%
2 kg cukru
goździki
cynamon na czubek łyżeczki
Zagotować, zalać dynię, zostawić na 24 h. Po 24 h to samo: odcedzić, zagotować, zalać dynię. Na trzeci dzień to samo. Po wystudzeniu nakładać dynie do słoiczków, zakręcić i podobno można nie pasteryzować ale ja jednak zagotowywałam tylko tyle, żeby złapało.
Dynia marynowana zwyczajnaprzepis pochodzi ze starej książki "Dobra kuchnia" wy. Watra z 1990 r
1 kg dyni
3 szkl wody
40 dkg cukru
1/4 szkl octu 6% (w przepisie, ja daję 10%)
gożdziki, cynamon
Dynię pokroić w kostkę lub wydrążyc łyżeczką kulki, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, ułożyć w słojach. Z wody, cukru, octu i przypraw ugotować zalewę i gorącą zalać dynię w słoikach. Pasteryzować 20 min. Ja jednak pasteryzuję krócej znacznie, 10 min to jest wszystko.
Trzeci przepis to słodka marynata z dyni z książki K. Pyszkowskiej i D. Zimnickiej "Kuchnia na cztery pory roku"
1 kg dyni
przyprawy: goździki, cynamon, skórka z cytryny
zalewa: 3 szkl wody, 70 dkg cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szkl 1/2 szkl octu 10% lub 1 pełna łyżeczka kwasku cytrynowego.
Po obraniu dynię pokroić w równe kostki albo wydrążyć kulki. Z połowy ilości cukru i wody ugotować syrop. Dynię wkładać partiami do syropu, obgotować, odsączyć.Od razu po odcedzeniu układać w słoikach.
Do syropu wsypać resztę cukru, zagotować, dodać ocet lub kwasek. Do każdego słoika wkładać po 2-3 goździki , kawałki cynamonu i skórki cytryny. Gorącym syropem zalać dynię w słoikach. Pasteryzować 20 min.
Nie używać cynamonu w proszku tylko kory.
Ostatnią edycję dokonał moderator: