2 kg oczyszczonej, obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę dyni
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
około 20 goździków
Wodę zagotować z octem, cukrem i goździkami. Włożyć w roztwór dynię i gotować, aż dynia zrobić się szklista (około 5 minut). Łyżką cedzakową wyciągnąć dynie i powkładać dość ciasno do słoików, zalać zalewą w której się gotowała. Słoiki odrócić do góry dnem i pzostawić na całą noc w takiej pozycji.
Jest to wersja bardziej wytrawana i z wyraźnym korzennym posmakiem. Pyszność.
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
około 20 goździków
Wodę zagotować z octem, cukrem i goździkami. Włożyć w roztwór dynię i gotować, aż dynia zrobić się szklista (około 5 minut). Łyżką cedzakową wyciągnąć dynie i powkładać dość ciasno do słoików, zalać zalewą w której się gotowała. Słoiki odrócić do góry dnem i pzostawić na całą noc w takiej pozycji.
Jest to wersja bardziej wytrawana i z wyraźnym korzennym posmakiem. Pyszność.